SEGRE

ESNOTICIA

El Govern tanca l'hostaleria i deixa a casa 13.500 professionals a Lleida

La Generalitat va decretar ahir a la nit el tancament de bars i restaurants durant 15 dies, que a Lleida envia a casa 10.500 empleats i 3.000 autònoms del sector, que patirà unes pèrdues de 2,4 milions al dia. El Govern català va decidir aplicar aquesta mesura la mitjanit passada a l'espera que la justícia es pronunciï avui sobre altres restriccions.

595434_1.jpg

595434_1.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’una jornada de confusió, la Generalitat va decidir finalment aplicar des de la passada matinada el tancament dels bars i restaurants durant 15 dies per contenir l’expansió del coronavirus. Dimecres va anunciar que aquesta mesura entraria en vigor la mitjanit de dijous a divendres després de l’aval judicial, però ahir al matí el Tribunal Superior de Justícia va demanar al Govern que reparés “defectes de forma” del decret. La Generalitat va presentar l’escrit en el termini sol·licitat, però el tribunal va considerar que no reparava “defectes formals advertits” i va dir que no es pronunciaria fins avui. Davant d’això, l’Executiu català va anunciar que cap a la una de la matinada publicaria la resolució amb entrada en vigor de les noves mesures “de manera immediata”, amb una disposició que deixa en suspens, fins que el TSJC resolgui, les restriccions que el Govern català considera que podrien vulnerar drets fonamentals: el veto a reunions de més de 6 persones, la suspensió de classes presencials a les universitats i la limitació de l’aforament en les activitats de culte.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir que els consta que el fiscal va informar a favor de les mesures i va remarcar que “no contemplo res més que no sigui la ratificació”. Va assegurar que “els bars en si mateixos són segurs, però el problema és la socialització” i va afegir que estan revisant el tancament de les estacions de servei de carreteres “perquè donen servei als transportistes”. Les cafeteries i restaurants d’hotels només podran obrir per als clients que hi estiguin allotjats.

El tancament de bars i restaurants deixa un panorama desolador per al sector, que xifra en 2,4 milions d’euros les pèrdues diàries a Lleida, 36 milions en 15 dies. Així ho va assegurar el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, que va recordar que “a Lleida hi ha 2.800 negocis que depenen de la restauració, així com 10.500 treballadors i uns 3.000 autònoms”. No va dubtar a qualificar la mesura de “barbaritat”. Va recordar que “des de l’estiu només s’han encomanat 54 treballadors del sector” i va dir que “apliquen unes restriccions que ni ells mateixos saben si són efectives”.

El president de la Federació, Josep Castellarnau, va dir que dimecres “ens vam reunir amb 5 consellers, als quals vam demanar la condonació de taxes, moratòries de l’ICO i hipoteques i ajuts directes”, ja que veuen insuficients els 40 milions promesos. Va afegir que “al Pirineu hi ha gent indignada perquè criminalitzen el sector, quan per exemple l’Alta Ribagorça té risc zero de rebrot”, així que va exigir mesures diferenciades en funció dels territoris, cosa en què van coincidir dirigents d’aquesta comarca i del Sobirà. Al seu torn, la Cambra de Comerç de Lleida va criticar aquest tancament, assegurant que és “desproporcionat” i “penalitza un sector que no s’ho mereix”.

595434_2.jpg

595434_2.jpgMAITE MONNÉ

tracking