SEGRE

ESNOTICIA

L'hostaleria tem que el 40% de bars i restaurants de Lleida acabin tancant

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va avalar ahir totes les noves restriccions decretades per la Generalitat, després que ja hagués entrat en vigor el tancament de bars i restaurants durant 15 dies. Una mesura que, segons la Federació d'Hostaleria, podria provocar que fins al 40% dels establiments de Lleida ja no reobrin.

La protesta va ser convocada pel sector hoteler i professionals del lleure nocturn s’hi van afegir.

La protesta va ser convocada pel sector hoteler i professionals del lleure nocturn s’hi van afegir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 40% dels bars i restaurants de la província podrien abaixar la persiana de forma definitiva després d’entrar en vigor ahir el decret de la Generalitat que ordena el tancament d’aquests establiments durant quinze dies. Així ho va assegurar el secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, cosa que suposaria el tancament de 1.080 establiments lleidatans. Va advertir que “com més durin les restriccions, més s’elevarà el percentatge de bars i restaurants tancats”. Va afegir que aquesta xifra “és 10 punts més elevada que la mitjana estatal, que ronda el 30%”. Solsona no va dubtar a afirmar que aquesta mesura del Govern “és una barbaritat”, a banda de ser injusta, i va recordar que els brots de coronavirus al sector hoteler han estat “mínims”.

D’altra banda, va remarcar els dubtes dels hotelers sobre què han de fer ara amb els seus empleats i si és viable tornar a aplicar-los un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

“Estem esperant que el departament de Treball ens digui quina opció és millor, però ja ens han arribat casos d’hotelers que no faran res i continuen pagant als seus treballadors com fins ara, ja que si apliquen un ERTO no poden fer acomiadaments o tancar el negoci.”

Paral·lelament, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir totes les mesures del Govern per intentar atallar contagis que en principi podrien col·lidir amb drets fonamentals: limitar les reunions a un màxim de sis persones, suspendre les classes presencials a les universitats i limitar l’aforament en els espais de culte al 50%.

D’aquesta manera, aquestes restriccions se sumen a la resta vigents des d’ahir, entre les quals el tancament de bars i restaurants i la limitació al 30% de l’aforament en comerços.

No obstant, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) va presentar ahir un recurs contenciós administratiu davant del TSJC contra el tancament de l’hostaleria al considerar que hi ha defectes de forma i que “vulnera el dret fonamental a la lliure circulació”.

La marxa va arrancar a la plaça de la Catedral de Barcelona, va recórrer la Via Laietana i va acabar a Sant Jaume, davant de la seu de la Generalitat, on els manifestants van corejar consignes com “No als tancaments” i “Govern dimissió” i també van llançar ous contra la façana de la seu de l’Executiu català. El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va dir que “ha pres la decisió de tancar una activitat econòmica que es calcula que afecta 210.000 treballadors de forma directa, però de forma indirecta afecta també les seues famílies, és a dir, a 810.000 persones i un total de 44.000 establiments de restauració a tot Catalunya”.

Va afegir que les pèrdues per al sector seran de 780 milions d’euros i que els ajuts de 40 milions anunciats per la Generalitat per a l’hostaleria a penes cobririen el 5,1% dels diners que s’han deixat d’ingressar.

En aquest sentit, el president de Pimec Lleida, Jaume Saltó, va advertir que “hi ha inseguretat jurídica i confusió respecte a les mesures anunciades pel Govern aquesta setmana i seria bo una compensació per a l’hostaleria, tal com estan fent països del nostre entorn com França”.

D’altra banda, la patronal també calcula que els 30.600 establiments de Barcelona perdran 542,3 milions d’euros i els 5.300 bars i restaurants de Tarragona deixaran d’ingressar 94,3 milions, mentre que els 5.400 negocis de Girona perdran fins a 95,4 milions d’euros.

La protesta va ser convocada pel sector hoteler i professionals del lleure nocturn s’hi van afegir.

La protesta va ser convocada pel sector hoteler i professionals del lleure nocturn s’hi van afegir.ACN

tracking