SEGRE

IMMOBLES DENÚNCIES

Puja un 9% l'ocupació il·legal d'habitatges en sis mesos a Lleida

Segons el Govern central es van denunciar 93 casos fins al juny tot i l'estat d'alarma

Actuació policial en un desallotjament al carrer Alcalde Fuster.

Actuació policial en un desallotjament al carrer Alcalde Fuster.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les ocupacions d’habitatges van créixer un 9% en el primer semestre de l’any a la província de Lleida malgrat els tres mesos de confinament per la pandèmia del coronavirus, segons es desprèn de la resposta del Govern central a diputats del PP, que s’interessen per saber els fets coneguts d’ocupació il·legal, és a dir, sols els que acaben en denúncia. Concretament, entre gener i juny d’aquest any s’han denunciat un total de 93 ocupacions de pisos a les comarques lleidatanes, davant dels 85 en el mateix període del 2019.

Val a destacar que Catalunya és una de les autonomies que registren un augment més gran, segons les dades del Govern, i Lleida és la segona província amb una pujada percentual més elevada, encara que Girona, que és la primera, registra un augment del 67,7%. Les dades de l’Executiu socialista també inclouen els registrats l’any passat, amb un total de 177 fets coneguts d’ocupació il·legal d’habitatges a la província de Lleida, un 29% més que els comptabilitzats un any abans, que van ser 137.

Aquest any s’observa un alentiment en les ocupacions, però van continuar pujant malgrat les restriccions de mobilitat que es van imposar durant l’estat d’alarma des de mitjans de març fins gairebé a finals de juny, quan va començar la desescalada. A mitjans del mes passat, la Fiscalia General de l’Estat va dictar una instrucció per agilitzar els desallotjaments dels okupes en els casos d’entrada i usurpació (per a immobles buits i deshabitats).

La resposta del Govern central també facilita dades del ministeri de Justícia, proporcionades pel Consell General del Poder Judicial, del nombre de judicis verbals posseïdors per ocupació il·legal d’habitatges. L’any passat van ingressar 15 assumptes d’aquest tipus als jutjats lleidatans, se’n van resoldre 13 i en tràmit n’hi havia 7. Així mateix, en el primer trimestre d’aquest any els assumptes ingressats van ser 9, se’n van resoldre quatre més i quedaven en tràmit una dotzena. El ministeri de l’Interior també va publicar una instrucció per millorar els protocols d’actuació en casos de desallotjaments immediats davant d’ocupacions “flagrants” i de desallotjaments cautelars en la resta d’usurpacions d’habitatges. La conselleria d’Interior ha rebut crítiques per l’actuació dels Mossos en diferents desallotjaments que van acabar amb càrregues.

tracking