SEGRE

Reparació d'Indíbil i Mandoni

La Paeria tramita un acord amb la Generalitat perquè n’assumeixi la restauració integral || El consistori només s’encarregaria de reproduir la llança robada

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el 13 de novembre del 2017.

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el 13 de novembre del 2017.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria tramita un acord amb la Generalitat perquè aquesta es faci càrrec de la restauració integral de l’estàtua d’Indíbil i Mandoni, a l’Arc del Pont. Així ho va confirmar ahir el tinent d’alcalde responsable d’Urbanisme, Toni Postius, que va dir esperar que ben aviat es pugui tancar aquest acord. Va explicar que la rehabilitació del monument dels dos cabdills ibers i tornar a instal·lar la reproducció de la llança que va ser sostreta en un acte vandàlic fa gairebé tres anys costa uns 35.000 euros.

D’aquesta manera, l’ajuntament només hauria d’assumir la part corresponent a esculpir de nou la llança d’acord amb el motllo original, la qual cosa podria costar al voltant d’uns 10.000 euros.

Fa un any, Postius va anunciar que recorreria al patrocini privat per finançar aquesta actuació. Ahir, va detallar que algunes empreses havien mostrat el seu interès a col·laborar-hi, però que els efectes de la pandèmia de la Covid han provocat que finalment no hagin fet aquest pas. A més, va recordar que la difícil situació de les arques municipals fa que la Paeria no pugui afrontar ara aquesta despesa.

El mal estat d’aquesta estàtua va ser tractat ahir en la reunió de la Fundació del Paisatge Urbà. En aquest sentit, el portaveu del PP, Xavier Palau, va assenyalar que el govern va indicar que no hi ha cap assegurança que cobreixi els desperfectes a les estàtues que es troben a la via pública, per la qual cosa ha d’assumir tot el cost de les reparacions.

El 13 de novembre del 2017 a la nit la llança d’Indíbil i Mandoni havia desaparegut i la Paeria va indicar llavors que estudiava la possibilitat que un grup de joves l’hagués arrancat. L’anterior govern municipal va anunciar el maig del 2019 que ja havia encarregat una rèplica de la llança robada i que, després de l’Aplec del Caragol, l’escultura seria traslladada a un taller per ser netejada i restaurada, on s’estaria sis mesos. Tanmateix, aquest compromís no es va materialitzar.

Un informe del departament municipal de Patrimoni determina que el monument requereix una restauració general que n’asseguri la conservació en el futur.

tracking