SEGRE

El 40% d'ingressats en planta a Lleida estan greus

El cap de la unitat Covid a l’Arnau afirma que els llits per a semicrítics amb suport respiratori eviten col·lapsar l’UCI i que molts pacients no tenien altres patologies

Morales va atendre ahir els mitjans a les portes de l’Arnau.

Morales va atendre ahir els mitjans a les portes de l’Arnau.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coordinador de la unitat de Covid-19 a l’hospital Arnau, José Luis Morales, va explicar ahir que “el 40% dels pacients ingressats en planta són semicrítics que necessiten alguna assistència respiratòria” i que “en altres centres estarien a l’UCI”.

A la regió sanitària de Lleida hi ha 138 persones hospitalitzades, sis més que dimarts. D’aquests, 66 estan a l’Arnau –13 a l’UCI i 53 entre dos plantes–, 24 estan al Santa Maria –21 a la planta habilitada i 3 a l’UCI– i 47 estan en clíniques privades.

“La demanda a l’UCI ha augmentat, però gràcies a habilitar llits per a semicrítics a l’Arnau la capacitat de l’UCI no està sobrepassada”, va afirmar, i va afegir que “un 50% de pacients crítics té Covid”.

Morales va explicar que els llits d’UCI es van adequant a lanecessitat i que “hi ha marge per a més”. Va dir que l’edat mitjana dels ingressats és d’entre 65 i 67 anys i que una petita part provenen de residències. “Hi ha gent jove relativament sana i els contagis estan vinculats a l’entorn laboral i familiar.” Va afegir que s’administra suport respiratori als més greus i que també es tracta els pacients amb corticoides, un fàrmac anomenat tocilizumab i menys de remdesivir. Des del seu punt de vista, a Lleida “s’està treballant bé tant als hospitals com a Primària i no acudeixen més persones de les que hi han d’anar”. Va afirmar que entre un 10 i un 15% de les persones que es fan PCR acudeixen a l’hospital i d’elles entre un 8 i un 10% han d’ingressar.

“Estem revivint la situació de l’estiu, però sí que la tendència apunta més al març quant a la taxa de replicació i ingressos”, va assenyalar. Va recalcar que “realment a Lleida no hem sortit de cap onada, a excepció de moments puntuals. A l’estiu ja ens vam organitzar, per la qual cosa no concebo un escenari com al març, que va ser un descontrol”.

Segons la seua opinió, “les restriccions són necessàries, desgraciadament”, i va dir que hi ha població que no compleix les mesures, no com a Àsia.

tracking