SEGRE

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar

Pueyo diu que el feixisme no és "només un episodi històric del passat" sinó una "amenaça latent que cal mantenir a ratlla"

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu EscolarMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida ha commemorat aquest dilluns el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar, que va tenir lloc el 2 de novembre del 1937 i en el qual van morir 48 alumnes i diversos professors. L'alcalde Miquel Pueyo i la regidora Sandra Castro han dipositat un ram de flors al monument 'Memòria, Dignitat i Vida' que homenatja a les víctimes i supervivents del bombardeig. En la seva intervenció, Pueyo ha assenyalat que "el feixisme no és només un episodi històric del passat sinó una amenaça latent que cal mantenir a ratlla". Per prudència davant la covid-19, l'acte no ha comptat enguany amb la presència dels supervivents d'aquell bombardeig. Tot i això, la Paeria els ha fet arribar un ram de flors i han pogut seguir l'acte en directe per internet.

Pueyo ha recordat totes aquelles persones, infants i adults, que van perdre la vida durant aquell bombardeig per part de l'avició italiana, aliada del general Franco, quan es compleixen 83 anys d'aquell tràgic succés per a la capital del Segrià. "La Guerra Civil Espanyola va ser una guerra més internacional que civil", ha indicat. Així mateix, l'alcalde de Lleida ha expressat el rebuig "al feixisme, a la violència i a la intolerància" i ha defensat que "preservar la memòria és un deure cívic que tenim i també per fer visible el compromís amb la tolerància, la cultura de la pau, amb el diàleg i amb la defensa dels drets i les llibertats de les persones".

"En el nostre país hem de treballar encara més per posar les coses en el seu lloc i per penalitzar l'apologia del feixisme i del franquisme, que encara s'expressen sovint amb una impunitat inacceptable", ha remarcat Miquel Pueyo. Segons l'alcalde de Lleida, "el feixisme no és només un episodi històric del passat sinó una amenaça latent que cal mantenir a ratlla", ha afegit.

Per la seva part, Sandra Castro ha dit que "avui és un dia trist" en què Lleida recorda "l'horror i les víctimes" d'aquell 2 de novembre del 1937. "Aquesta ferida l'arrosseguen les persones que van sobreviure al bombardeig i les famílies de les víctimes i la història col·lectiva de tota una ciutat", ha ressaltat. Castro també ha llegit un fragment de l'obra 'Painball' de les Impuxibles, a partir de textos de Bel Olid.

L'acte de record ha començat amb l'ofrena floral en nom de la ciutat, a càrrec de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i de la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, al monument 'Memòria, Dignitat i Vida', ubicat davant d'on s'ubicava el Liceu Escolar. L'alumna del Conservatori Municipal de Música de Lleida Elena Gasós ha interpretat 'El Cant dels Ocells' amb el seu violoncel, mentre dues exalumnes de l'Aula de Teatre de Lleida duien a terme una interpretació d'expressió corporal i artística les quals, posteriorment, també han recitat un poema.

La commemoració ha comptat amb la presència de diferents regidors dels tres partits que integren el govern municipal, ERC, JxCat i el Comú de Lleida, així com de representants del grup municipal del PSC. Enguany, però, davant la situació sanitària i donada la seva edat no han estat presents a l'acte Jordi Quílez, Josep Triquell, Manel Sampedro, Francesc Bataller i Josep Clapés, cinc dels supervivents del bombardeig al Liceu Escolar. De totes maneres, Pueyo ha tingut un record cap a tots ells i l'Ajuntament de Lleida els ha fet arribar un ram de flors a casa seva.

Aquesta tarda, des de l'Ateneu Cooperatiu la Baula faran sonar una sirena d'alerta de bombardeig, dins dels actes del cicle 'Memòria 2N'. La sirena antiaèria que s'utilitzarà formava part de la defensa civil de la ciutat de Guernika i que ha estat cedida a Lleida per a aquest acte de record. Fa 83 anys les sirenes no van sonar a Lleida i, d'aquesta manera, aquest dilluns sí que ho faran en record de les víctimes i supervivents.

Història del Liceu Escolar

Miquel Pueyo també ha recordat que el Liceu Escolar de Lleida va ser creat l'any 1906 pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com ara Antoni Sabater, Humbert Torres i molts d’altres. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana. El Liceu va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d'agost de 1913 es va inaugurar l'edifici definitiu, a l'avinguda de Blondel.

El dia 2 de novembre del 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l'aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l'ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones. Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l'edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar de nens i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

Lleida va inaugurar l'any 2006 l'escultura commemorativa 'Dignitat, memòria i vida', davant d'on estava ubicada l'escola. El 27 de novembre del 2009, el Ple de la Paeria va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar, en record del bombardeig de la institució educativa, l'any 1937. Des del 2009, cada any al voltant del dia 2 de novembre, es ret homenatge amb una ofrena floral i amb la presència d'exalumnes del Liceu, en un acte organitzat davant l'escultura.

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu EscolarMagdalena Altisent

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu EscolarMagdalena Altisent

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar

Lleida commemora el 83è aniversari del bombardeig al Liceu EscolarMagdalena Altisent

tracking