SEGRE

ESNOTICIA

La transmissió per infectat baixa d'1 al Pirineu i al pla hi està molt a prop

La regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran s'ha convertit en la primera zona catalana on la transmissió del virus per infectat ha baixat de l'1, mentre que a la de Lleida també descendeix i ja és d'1,07. Que aquest índex sigui menor d'u és un dels objectius que s'ha fixat el Govern. A més, a tot Catalunya hi ha una millora generalitzada.

Personal sanitari, ahir a la recepció de l’hotel Nastasi.

Personal sanitari, ahir a la recepció de l’hotel Nastasi.INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació epidemiològica de la Covid-19 tant a Lleida com a Catalunya ha experimentat una certa millora, ja que, després de més de dos setmanes de restriccions, els indicadors estan començant a baixar. I és que l’Rt, la velocitat de reproducció de la malaltia i el primer índex que cal frenar, ja ha baixat de l’1 a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran (és la primera on passa), amb 0,86, per la qual cosa cada infectat encomana menys d’una altra persona, i a la de Lleida ja és d’1,07.

Juntament amb el Camp de Tarragona, la província de Lleida és la que té aquest indicador més baix, mentre que a Catalunya és d’1,12. L’objectiu del Govern és que baixi de l’1. “De moment, sembla que anem bé”, va assenyalar el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. No obstant, tant ell com la consellera de Salut, Alba Vergés, van alertar que la desacceleració “és lluny de l’objectiu”.

Respecte al risc de rebrot, la demarcació lleidatana és també la que té els millors números, encara que continuen sent molt alts. Al pla ha baixat 34 punts, fins als 640, i al Pirineu ha disminuït en 86, fins als 410. Com a detall, l’Alta Ribagorça és l’única comarca catalana amb un risc baix, amb 29 punts (vegeu el desglossament).

A Catalunya, la mitjana és de 835 punts. Malgrat que la transmissió del virus i el risc de rebrot baixen, encara acudeixen als hospitals malalts que es van encomanar fa dies.

En aquest sentit, l’hospital Arnau de Vilanova preveu obrir ben aviat una tercera planta per a malalts de Covid, segons van afirmar fonts sindicals, mentre que des de la direcció van assenyalar que “està preparada per quan sigui necessari”.

A la regió sanitària de Lleida hi ha 146 hospitalitzats, dels quals 53 estan a les dos plantes de l’Arnau i 14 a l’UCI, 31 en una planta del Santa Maria i 5 a l’UCI, i 43 a les clíniques privades.

Salut veu “molt important” que no augmentin els ingressats crítics per poder mantenir l’activitat assistencial no-Covid. De fet, les mateixes fonts sindicals van assenyalar que l’objectiu és fer més cirurgia sense ingrés per poder disposar de més llits. Al Pirineu hi ha 20 ingressats, sis dels quals es troben a l’hospital de Tremp.

D’altra banda, el nombre d’altes hospitalàries per Covid a Lleida és de gairebé 5 al dia. En concret, l’hospital Arnau ha donat 222 altes des del 14 de setembre, 120 de les quals des que la situació va empitjorar el 14 d’octubre. En canvi, en l’últim mes i mig han mort 42 persones al pla, 20 en l’última quinzena. Precisament, el departament de Salut va registrar ahir tres morts més a Ponent, dels quals un tenia entre 60 i 69 anys i els altres dos, més de 70.

Així mateix, la província va sumar ahir 156 casos més de Covid, dels quals 144 corresponen al pla, que acumula un total de 16.752, i 12 al Pirineu, amb 1.843. En l’última setmana s’han fet 11.777 proves i l’11,78% ha donat positiu.

tracking