SEGRE

Sindicats exigeixen mesures a la direcció de la presó de Lleida després del brot de covid

Un total de 36 interns han donat positiu i s'està a l'espera de les proves dels funcionaris

Imatge d’arxiu del Centre Penitenciari Ponent.

Imatge d’arxiu del Centre Penitenciari Ponent.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat CSIF ha denunciat que 36 interns del mòdul 4 del Centre Penitenciari de Ponent han donat positiu de covid-19 en les darreres hores, tal com ha avançat aquest dimarts SEGRE, mentre s'està a l'espera dels resultats a la proves fetes als funcionaris. Des de CSIF exigeixen a la direcció de la presó l'adopció de totes les mesures necessàries per protegir la salut dels treballadors i dels reclusos. En el mateix sentit, des de CCOO també han reclamat a la direcció del Centre Penitenciari de Ponent i del Centre Obert establir protocols d'actuació i de prevenció de riscos contra la covid-19. En el cas del centre obert, denuncia que s'han registrat en els últims dies diversos positius entre els interns, i dos entre els funcionaris.

Des de CSIF expliquen que la direcció del Centre Penitenciari de Ponent va comunicar aquest dilluns al sindicat que s'havien efectuat testos ràpids a tots els interns del mòdul 4 després que tres reclusos d'aquest mòdul donessin positiu de covid-19. Aquestes proves van detectar un total de 36 positius entre els 88 interns fet que ha portat la direcció a aïllar aquest mòdul. Així mateix, s'han iniciat gestions per fer proves PCR als funcionaris, segons va informar la direcció a aquest sindicat.

CSIF posa de relleu la "preocupació" existent entre el personal penitenciari de Ponent i remarca que el mòdul 4 "és el més delicat perquè alberga als interns que es mouen per totes les instal·lacions de la presó perquè s'encarreguen de tasques de manteniment del centre o a la cuina, fent que el risc de contagi sigui molt alt".

Per això, CSIF exigeix "l'adopció de totes les mesures necessàries per protegir la salut dels treballadors i la seguretat a l'interior del centre penitenciari i que s'implementin totes aquelles mesures que es van adoptar en la primera onada per protegir al centre, als seus treballadors i als interns". El sindicat defensa la necessitat d'implementar horaris, torns, restringir l'entrada de voluntaris i suspendre comunicacions, entre altres mesures.

En aquest sentit, sosté que "el centre, ara més que mai ha de proporcionar els EPI necessaris per a cada torn i d'acord amb les circumstàncies que es vagin succeint". També reclama una dotació de personal "extraordinària i urgent", així com "tota la transparència en la comunicació de les dades". CSIF també considera prioritari seguir els protocols establerts per lluitar contra la pandèmia com són la distància, higiene i mascaretes.

Des de CSIF insisteixen en reclamar a la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima mesures "urgents" davant els brots a les presons de Catalunya. El sindicat considera "del tot inaudit" que les noves mesures restrictives decretades per la Generalitat no afectin a les comunicacions de les presons catalanes i no s'hagin cancel·lat ja les comunicacions especials.

CCOO exigeix protocols d'actuació i de prevenció de riscos

Per la seva banda, CCOO de Lleida ha exigit a la direcció del Centre Penitenciari de Ponent i del Centre Obert establir protocols d'actuació i de prevenció de riscos contra la covid-19. En el cas del centre obert, denuncia que els darrers dies s'han registrat diversos positius entre els reclusos, i dos entre els funcionaris que els atenen. Segons el sindicat, els treballadors van demanar fer-se les proves PCR però "la direcció s'hi va negar i les han hagut de fer pel seu compte".

Davant d'aquesta situació, els representants d'aquest sindicat han reclamat a la direcció del centre que adopti més mesures de prevenció. CCOO assegura que als despatxos només hi ha mampares de metacrilat i les finestres obertes, però "no hi ha possibilitat de mantenir la distància de seguretat". A la vegada, ha demanat poder fer torns per no coincidir dos treballadors al mateix despatx o fer teletreball, com al mes de març, a la qual cosa "la direcció s'ha negat", expliquen des del sindicat.

En relació amb el brot detectat al mòdul 4 del centre penitenciari de Ponent des de CCOO asseguren que "només s'han fet testos ràpids als interns però no als treballadors, que també s'han hagut d'espavilar pel seu compte". A més, assegura que als mòduls on hi ha persones infectades "els treballadors només duen mascareta, ja que no els han facilitat equips de protecció individual (EPI)" i també critiquen que "els presos no tenen espai per fer l'aïllament".

CCOO lamenta que davant aquesta situació "la direcció del centre no pren mesures ni preventives ni de resposta davant de la malaltia i no té cap mena de protocol d'actuació davant de situacions de risc". Per això, el sindicat , exigeix a la direcció que s'estableixin protocols de prevenció i actuació "clars i efectius".

tracking