SEGRE

ENSENYAMENT NORMATIVA

El castellà deixarà de ser llengua vehicular en el sistema educatiu

Acord entre PSOE, Podem i ERC, que afirma que així es blinda la immersió lingüística en català || Asseguren que les dos llengües s'hauran de conèixer igual

Imatge d’arxiu d’una manifestació a favor de la immersió lingüística a la plaça Paeria.

Imatge d’arxiu d’una manifestació a favor de la immersió lingüística a la plaça Paeria.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris del PSOE, Unides Podem i ERC han acordat que la nova llei educativa, coneguda com llei Celaá o Lomloe, deixi de tenir el castellà com a llengua vehicular a les comunitats amb llengües cooficials. Així ho van confirmar fonts de tots els partits implicats. El projecte de llei es votarà demà a la comissió d’Educació del Congrés dels Diputats.

L’esborrany de la nova normativa educativa suprimeix el concepte de llengua vehicular gràcies al fet que tant ERC com altres partits nacionalistes asseguraven que contradeia els programes d’immersió lingüística. Inicialment, la llei contemplava que “el castellà i les llengües cooficials tenen consideració de llengües vehiculars”. És per això que aquest apartat es canviarà, amb la qual cosa políticament quedarà blindada la immersió lingüística en el sistema educatiu català. La portaveu d’Educació del PSOE al Congrés, Luz Martínez Seijo, va posar èmfasi que la llei Celaá assegura “el dret a estudiar i aprendre les dos llengües igual” i que aquestes han de ser motiu de cohesió i cultura, “mai ni de disputa i enfrontament”. Així mateix, va recordar que el projecte de llei preveu “mesures compensatòries” en el cas que es detectés que alguna de les dos llengües està desequilibrada en la gestió de competències.

Els populars veuen un “atropellament” aquest canvi i diuen que faran tot el possible per evitar-ho

Per la seua part, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va defensar la normativa i es va limitar a afegir que estan a favor de la immersió “perquè que beneficia les files treballadores”. Al seu torn, fonts d’ERC van remarcar que “l’objectiu” d’aquesta esmena “és blindar el català com a llengua vehicular”.

Tant el PP com Ciutadans rebutgen la nova llei. La portaveu d’Educació del PP, Sandra Moneo, va qualificar d’“atropellament” que el castellà deixi de ser llengua vehicular i que presentaran “les iniciatives que siguin necessàries” per evitar que tiri endavant aquesta llei, que pretén “excloure el castellà”. El líder del PP català, Alejandro Fernández, va vaticinar que els tribunals tombaran aquesta mesura. Per la seua part, la portaveu d’Educació de Ciutadans, Marta Martín, es va limitar a escriure en un tuit que “és gravíssima tota la Lomloe”.

Si la nova llei educativa tira endavant, succeirà la coneguda com a llei Wert, que establia el castellà com a “llengua vehicular a tot l’Estat i les llengües cooficials ho són també a les respectives comunitats autònomes”. Un concepte que ara desapareixerà.

tracking