SEGRE

Els sanitaris contactes d'un positiu han de treballar

Si la PCR és negativa, i sindicats ho critiquen

L’hospital Arnau de Vilanova compta amb un registre de donants.

L’hospital Arnau de Vilanova compta amb un registre de donants.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha aprovat un nou protocol en el qual els professionals dels centres sanitaris i sociosanitaris que siguin contactes estrets d’una persona positiva de Covid hauran de treballar “amb les mesures adequades de protecció” si la PCR i la serològica (la prova que detecta si hi ha anticossos) són negatives, per la qual cosa no hauran de fer quarantena de deu dies com sí que ho han de fer els contactes estrets d’una persona contagiada.

La PCR es repetirà el quart i el desè dia si donen negatiu. En el cas que la serologia surti positiva, “indica infecció passada i, per tant, no hi ha quarantena”. A més, aquest protocol, del passat 30 d’octubre, també assenyala que els sanitaris que hagin estat positius podran reincorporar-se al lloc de treball després de deu dies amb una PCR negativa o que, malgrat ser positiva, ho sigui a un llindar de cicles elevat, càrrega vírica baixa (superior a 30-35 cicles segons laboratori) “o bé de positiu a anticossos IgG per una tècnica d’alt rendiment”.

En cas que no se’n disposi, es podrà reincorporar al cap de catorze dies des de l’inici de símptomes sempre que estigui asimptomàtic i sense febre un mínim de setanta-dos hores.

Delegats de Comissions Obreres dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria van afirmar que aquest protocol ja s’aplica en els dos centres i van denunciar que “al Santa Maria, encara que el sanitari tingui un fill positiu, no se li fa una PCR si no té símptomes, i ha de treballar”. Des del sindicat d’infermeria Satse van assenyalar que “a l’Atenció Primària de Lleida de moment es manté la quarantena dels contactes estrets”.

Des de l’ICS no van respondre en aquest sentit. Precisament, aquests sindicats, juntament amb UGT, han denunciat aquest nou protocol. Consideren que es posa en risc els professionals sanitaris i exigeixen al departament de Salut que “rectifiqui i faci marxa enrere”. Malgrat que el sistema pateix falta de personal, assenyalen que “no tot s’hi val” i Satse amenaça de denunciar-ho a l’administració.

tracking