SEGRE

SERVEIS SOCIALS POBRESA ENERGÈTICA

Gairebé 1.900 famílies de la ciutat no poden pagar proveïments bàsics

La Paeria avala que estan en risc d'exclusió 1.002 que deuen la llum, 548 el gas i 334 l'aigua || Conveni amb Aqualia per no tallar aquest darrer servei

Quintillà, Pueyo, Talamonte i Larrosa, ahir en la firma del conveni.

Quintillà, Pueyo, Talamonte i Larrosa, ahir en la firma del conveni.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament va informar ahir que actualment hi ha 1.893 famílies vulnerables a la ciutat que tenen problemes per pagar els subministraments bàsics. La majoria, 1.002, estan en risc d’exclusió social per no poder abonar el subministrament elèctric, unes 1.002 famílies. D’altra banda, 548 no poden pagar el gas i 334 tenen problemes per fer el mateix amb el subministrament d’aigua. Precisament, per evitar que aquestes últimes es quedin sense un proveïment bàsic com l’aigua, l’ajuntament i l’empresa concessionària Aqualia van firmar ahir un conveni de col·laboració per crear un Fons Social de Solidaritat i garantir que no se’ls talli el subministrament.

El 2014 ja es va firmar un conveni amb els mateixos objectius i comptava amb un fons de 50.000 euros anuals que aportava íntegrament l’ajuntament. Ara, amb aquest nou acord el fons anual ascendeix als 100.000 euros, dels quals 75.000 els aportarà Aqualia i els 25.000 euros restants, l’ajuntament.

Per poder acollir-se a aquest fons serà necessari un informe de serveis socials que acrediti el risc dels sol·licitants. A més, Aqualia donarà a la Paeria el llistat de morosos a la Paeria perquè els serveis socials comprovin si poden acollir-se a aquest fons.

El conveni va ser firmat ahir per l’alcalde, Miquel Pueyo, i el delegat d’Aqualia a Lleida i Tarragona, Francesc Quintillà. Pueyo va dir que amb aquest fons “evitarem el sobredeute de les famílies en risc d’exclusió social”. La creació d’aquest conveni és un dels punts de l’acord entre ERC i el Comú (que són socis de govern amb JxCat) i el PSC per apujar un 7,5% el preu de l’aigua en els propers tres anys. Per la seua part, Quintillà es va mostrar “molt satisfet” amb l’acord d’aquests tres partits i va dir que el conveni “garanteix un servei bàsic i solucionem el problema que tenien les comunitats de veïns amb un únic comptador”.

Al seu torn, el cap de l’oposició, el socialista Fèlix Larrosa, va defensar que el conveni era “un acord d’esquerres i progressista” i va recordar que no ha estat avalat per JxCat, l’altre soci de govern. Aquest grup va replicar que sí que va votar a favor d’aquest fons social malgrat rebutjar l’augment de la tarifa de l’aigua.

D’altra banda, el portaveu del grup municipal del PP, Xavi Palau, va demanar congelar la taxa de l’aigua, ja que “els mateixos que han acordat apujar aquest impost ara es volen fer perdonar creant aquest conveni”.

tracking