SEGRE

ESNOTICIA

Els alumnes, a partir d'ESO, es faran ells mateixos el test PCR

Tots els estudiants a partir de primer d'ESO es faran ells mateixos el frotis nasal de mostra per a les PCR en els grups en els quals es detecti un positiu. Educació formarà els docents perquè els supervisin. A més, tots els que hagin complert la quarantena podran tornar als centres encara que no tinguin el resultat de la prova.

Una professora fa una classe online per a un grup d’ESO confinat a l’institut Maria Rúbies.

Una professora fa una classe online per a un grup d’ESO confinat a l’institut Maria Rúbies.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els alumnes d’ESO i de la resta de Secundària es faran ells mateixos la mostra per a una prova PCR, amb un bastonet per frotis nasal, quan es detecti un cas positiu de Covid-19 al seu grup. Així ho va explicar ahir la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, que va dir que a partir de la setmana que ve es formarà els docents perquè guiïn el cribratge i el supervisin. Aquest canvi té l’objectiu d’“alliberar” recursos de l’Atenció Primària, ja que fins ara eren els seus professionals els encarregats de fer les proves.

Per poder aplicar l’automostreig per frotis nasal, els professors rebran formació a través de vídeos tutorials. Una vegada finalitzada la formació i quan estigui clar el protocol per part del departament de Salut, s’enviaran els equips als centres per als cribratges, encara que Conca no va concretar quan es posaran en marxa. Els alumnes hauran de rentar-se bé les mans, prendre la mostra a través de l’escovilló, col·locar el tub, segellar-lo a dins d’una bossa, etiquetar-la i posar-la en un contenidor que “aquell dia o l’endemà” passarà a recollir Salut.

Els sindicats censuren que els professors hagin de fer de sanitaris i els pares demanen explicacions

Des de l’inici de curs ja s’han fet més de 330.000 PCR als centres educatius catalans. “No hi ha cap risc biològic per als professors”, va afirmar Cuenca. No obstant, CCOO va criticar que els docents hagin d’assumir aquesta “responsabilitat” i va demanar al Govern “la contractació de personal sanitari per supervisar aquests cribratges”. Tant la Fapac com la Federació d’Associacions de Pares de Secundària (Fapaes) també es van mostrar “inquiets i cautelosos” i van reclamar explicacions.

D’altra banda, Cuenca va explicar que en l’actual situació es pot donar la circumstància que grups d’alumnes confinats hagin finalitzat els deu dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, va afirmar que els estudiants es poden reincorporar presencialment al centre perquè les evidències “diuen que més enllà del cas registrat no es detecten positius al mateix grup bombolla”.

Així mateix, Cuenca va anunciar una partida de 20 milions d’euros per ajudar les entitats i empreses organitzadores a pal·liar els efectes de la suspensió d’activitats extraescolars. També va recordar que la reducció de la presencialitat a Batxillerat i FP està vigent fins a finalitzar el trimestre.

També va afirmar que s’ajornen un any les eleccions als consells escolars, que s’havien de fer al novembre.

Dispositius per als estudiants que no tenen connexió a internet

Diversos centres educatius lleidatans han rebut una notificació per part del departament d’Educació que a partir d’avui començaran a rebre els dispositius de connexió a internet per a tots aquells alumnes que no disposin de xarxa al domicili per seguir les classes de forma telemàtica. A més, també està previst que durant les pròximes setmanes i fins a finals de trimestre, Educació enviï ordinadors als estudiants que no en tinguin. Aquesta iniciativa estava prevista en el pla de digitalització per als dos últims cursos d’ESO i Batxillerat, al marge de la pandèmia. Primer s’implanta als centres públics i posteriorment arribarà als concertats. Segons Educació, 124.912 alumnes no disposen al seu habitatge de dispositius d’ús personal per a finalitats educatives –ordinadors, portàtils o tauletes– i 85.162 no compten amb connexió a internet de qualitat. La majoria són de centres públics. 

tracking