SEGRE

ESNOTICIA

Lleida demana obrir l'hostaleria ja amb un aforament del 50%

Salut vol prolongar quinze dies més les restriccions per frenar el coronavirus i així ho exposarà al Procicat. Per contra, la Cambra de Comerç i la Federació d'Hostaleria proposen com a prova pilot que bars i restaurants de Lleida puguin reobrir ja, amb un aforament del 50% en interior i exterior de dilluns a divendres i respectant el toc de queda.

Un bar de Lleida amb la persiana abaixada i les cadires de la terrassa apilades.

Un bar de Lleida amb la persiana abaixada i les cadires de la terrassa apilades.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va anunciar ahir que proposaran al comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) una pròrroga de quinze dies de les mesures restrictives pel coronavirus, com el tancament de bars i restaurants i l’aturada de les activitats esportives i culturals, entre d’altres. El toc de queda nocturn ja és vigent dos setmanes més. En declaracions a RAC1, va defensar que és “una mica prematur” avançar escenaris de la desescalada perquè encara no s’ha arribat al pic de pressió assistencial.

Paral·lelament, la Cambra de Comerç i la Federació d’Hostaleria van proposar ahir en una cimera telemàtica amb representants de les institucions una prova pilot en la qual els bars i restaurants de Lleida puguin obrir de manera immediata, però amb limitacions, per compensar que el territori ja ha patit tres confinaments. Plantegen obrir amb un aforament del 50% en interior i exterior i sense servei de barra, fins i tot acceptarien que fos només de dilluns a divendres, i demanen retardar l’inici del toc de queda a les 23.00, per poder servir sopars fins a les 22.00. Advoquen perquè els establiments firmin un codi de compliment estricte de la normativa i insten les autoritats a sancionar els que no la compleixin. Proposen valorar aquesta mesura en quinze i vint-i-un dies i acceptaran una nova restricció “si la situació empitjora i és atribuïble a aquest prova pilot”.

La proposta preveu retardar el toc de queda fins a les 23.00 hores per servir els sopars fins a les 22.00

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, va explicar que “és una proposta en positiu que va sorgir divendres i volíem plantejar-la ràpid per veure si podem influir, abans que s’aprovin noves mesures”. “El sector ha pogut facturar molt poc des del març i la seua obertura permetrà donar servei a les persones d’altres sectors que estan treballant, poder anar a esmorzar, prendre un cafè o dinar. La restauració tancada també afecta el comerç, és tot una cadena”, va argumentar en aquest sentit.

Per la seua part, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va dir que “a l’agost i el setembre l’hostaleria va obrir amb normalitat i les xifres van millorar i, de la mateixa manera que el Govern va fer un assaig confinant Lleida i sis municipis del Baix Segre, proposem que ara es faci una prova de desconfinament”. Asseguren que és una mesura “absolutament viable” i va recordar que en altres comunitats “les xifres han millorat sense que l’hostaleria tanqués”.

L’alcade, Miquel Pueyo, va explicar que “la primera prioritat és la protecció de la vida i la salut, però ens preocupa igualment l’erosió del teixit econòmic” i va defensar que “l’hostaleria ha demostrat, quan ha pogut funcionar, maduresa i adaptació a la normativa”. “Per això, rebo amb interès una proposta que mereix ser presa en consideració pels que tenen les competències”, va concloure. El president de la Diputació, Joan Talarn, veu “preocupant la situació del sector, però ha de ser el Procicat el que ha de decidir si és viable aplicar-la”. “És la via correcta i entenc que facin arribar aquesta proposta. La preocupació és màxima davant del gran problema de salut i econòmic en el qual ens trobem”, va assenyalar.

El delegat de la Generalitat, Ramon Farré, va indicar que la seua proposta serà traslladada a Salut i al Procicat perquè l’estudiïn. “Encara que he explicat que la situació epidemiològica i assistencial a Lleida no és ara la millor, ha empitjorat. No estem tan malament com hem arribat a estar, però la situació no és favorable”, va apuntar. Així mateix, el subdelegat del Govern central, José Crespín, va remarcar que “el 17 per cent de les prestacions per ERTO que paga el Sepe a Lleida són per a l’hostaleria i la restauració”. El cap de l’oposició a la Paeria, Fèlix Larrosa, va demanar a la Generalitat més compromís a l’hora de consensuar noves restriccions amb els sectors afectats.

Les empreses i el comerç lleidatà volen més ajuts per “sobreviure”

El president de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida (Coell), Josep Maria Gardeñes, va reclamar que les restriccions per la pandèmia vagin acompanyades d’ajuts finalistes, no de crèdits, i altres mesures com la condonació d’impostos perquè les empreses puguin “sobreviure”. Una petició que també va reclamar el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs, que va afegir que “no discutim les mesures i les restriccions sanitàries si això serveix per aplanar la corba de contagis, però els sectors més perjudicats han de percebre ajuts reals i ràpids que els serveixin per poder seguir endavant”.

Al seu torn, Llaràs espera que “allargant les restriccions dos setmanes més, es redueixi la incidència del coronavirus i així puguem tenir una campanya de Nadal al més normal possible, perquè sinó serà desastrós per al comerç”. La seua homòloga de la Fecom, Maria Rosa Eritja, va coincidir amb Llaràs en el fet que “el primer és la salut, a pesar que les restriccions perjudiquen el comerç, però si això ens permet tenir un Nadal tranquil, endavant”.

tracking