SEGRE

ESNOTICIA

Els col·legis electorals es traslladaran a pavellons i hi haurà més vot per correu

El Procicat aprova el primer protocol sobre les eleccions al Parlament el 14-F

El pavelló de Térmens ha estat un dels espais alternatius al centre sanitari per a la campanya de vacunació de la grip.

El pavelló de Térmens ha estat un dels espais alternatius al centre sanitari per a la campanya de vacunació de la grip.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Procicat va aprovar dilluns el primer protocol sobre el desenvolupament de la jornada electoral en les eleccions al Parlament, que es mantenen per al 14 de febrer, quan es preveu que encara duri l'estat d'alarma per la pandèmia. Els col·legis electorals es traslladaran a pavellons o espais de gran mida per evitar riscos de contagi.

Els col·legis electorals es traslladaran a pavellons i altres espais amplis el proper 14 de febrer amb motiu de les eleccions al Parlament, segons va aprovar dilluns el Procicat en un document que estableix que mentre sigui possible s’evitarà la utilització de les escoles per votar.

La pandèmia ha obligat a dissenyar un protocol de votació que contempla que els electors tinguin 2,5 metres quadrats d’espai dins del col·legi electoral. Hi haurà també dos cues per a les meses electorals, una de les quals per a col·lectius vulnerables, i s’incentivarà que els votants vagin als centres amb la papereta tancada des de casa, i alhora es facilitarà el vot per correu.

Planteja que la votació duri dos dies i que es pugui votar des de casa per garantir drets

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, el lleidatà Bernat Solé, va explicar en declaracions a TV3 que es podrà sol·licitar el vot per correu per via telemàtica, sense anar a correus, i emetre’l en el moment en què arribi la documentació a les cases. “La idea és garantir el dret de vot a tothom, siguin persones positives, confinades o no confinades.” Va lamentar que no hi hagi majoria parlamentària per implantar el vot electrònic. Solé va reiterar que actualment no es contempla ajornar les eleccions per la pandèmia i va demanar als partits que siguin creatius a l’hora de posar en marxa campanyes electorals “amb menys presencialitat”.

La Generalitat començarà ara a treballar amb els ajuntaments perquè habilitin seus electorals segures i, segons el conseller Solé, les escoles només s’utilitzaran com a seu electoral si no hi ha alternativa i amb desinfecció abans i després de la jornada. Solé va apuntar que en aquest cas seria òptim que el 15 de febrer fos festa de lliure elecció de les escoles perquè no hi podrà haver activitat lectiva on hi hagi hagut votació.

Fonts de l’ajuntament de Lleida van assenyalar ahir que un equip de funcionaris ja treballa en la distribució d’espais electorals a la capital.

La Generalitat demanarà a la Junta Electoral Central reforçar el nombre de suplents per si els titulars donen positiu en els tests d’antígens que se’ls faran a ells i a la resta de membres del col·legi electoral. Per la seua part, el síndic de greuges, Rafel Ribó, ha obert una actuació d’ofici per estudiar si les eleccions podran garantir els drets de tota la ciutadania en el context de la pandèmia. Ribó va defensar que cal establir un criteri sanitari i constitucional per determinar si se celebren o no els comicis, la qual cosa s’hauria de decidir abans del 15 de gener. També va defensar que les eleccions durin dos dies, estudiar mecanismes de vot domiciliari o urnes mòbil i ampliar els terminis del vot per correu. Les eleccions se celebraran previsiblement en estat d’alarma, la qual cosa pot condicionar la mobilitat i excloure molts votants.

El Govern deixa en l’aire les franges horàries perquè votin positius

Un document inicial elaborat per la conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que té la competència en processos electorals, preveia fixar una franja horària el 14 de febrer perquè votessin els contagiats de Covid-19. Tanmateix, el document aprovat dilluns pel Procicat ha eliminat aquest punt. El conseller Bernat Solé (ERC) va assegurar ahir que no es pot obligar que les persones que hagin donat positiu en Covid votin presencialment en una franja horària, encara que va remarcar que hi haurà “itineraris segurs” ja que es preveu que dins de les seus electorals hi hagi una cua específica per a persones vulnerables. Per la seua part, la consellera portaveu, Meritxell Budó (JxCat), va dir que “en els propers dies” es podran conèixer la resta d’indicacions sobre les eleccions durant la pandèmia, per exemple, les que afecten el vot per correu i la campanya electoral. Aquestes mesures determinaran, va dir, si es reserva una franja horària perquè les persones encomanades acudeixin a votar, amb la qual cosa no va descartar aquesta mesura. Quant als membres de la mesa electoral i altres persones implicades en el col·legi electoral, s’hauran de prendre la temperatura, sotmetre’s a un test i presentar una declaració d’autoresponsabilitat.

tracking