SEGRE

ESNOTICIA

L'hostaleria llança un SOS

Marxa de cotxes i manifestants a peu a Lleida per denunciar les pèrdues per les restriccions || Mentre la filtració del pla de desescalada desencadena un esbronc polític entre ERC i JxCat

Vista dels manifestants a peu i vehicles durant la manifestació d’ahir a Lleida.

Vista dels manifestants a peu i vehicles durant la manifestació d’ahir a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una marxa lenta de cotxes i manifestants a peu van recórrer ahir els carrers de Lleida per protestar pels perjudicis econòmics que ocasionen les restriccions per evitar contagis de Covid-19. La mobilització, sota el lema “SOS economia de Lleida”, va coincidir amb un esbronc polític al si del Govern per la filtració del pla de desescalada.

Prop de 120 vehicles i una seixantena de persones van recórrer ahir els carrers de Lleida en una marxa lenta per denunciar la gestió de la pandèmia i reclamar ajuts als sectors afectats, sobretot la restauració. I és que la mobilització va ser convocada per la Federació d’Hostaleria de Lleida sota el lema “Sos Economia de Lleida”. Hi van participar hostalers, proveïdors, comerciants, forners, autònoms, empresaris, taxistes i pagesos, entre d’altres. Van afirmar que el perjudici a l’hostaleria és “tan gran i afecta tants sectors” que creuen impossible calcular les pèrdues milionàries a la província. La marxa va acabar al davant de la delegació del Govern, on manifestants van trencar plats en senyal de protesta. El malestar del turisme i l’hostaleria davant del tancament de locals i les restriccions a la mobilitat va créixer dimarts, al conèixer-se un esborrany del pla de la Generalitat per a la desescalada. Plantejava obrir establiments dilluns, però només fins a les 17.00 hores; i prolongava els confinaments de cap de setmana almenys fins al gener, tot i que en àrees cada vegada més àmplies. La filtració va desencadenar una tempesta política entre ERC i JxCat, socis al Govern. Els primers van abandonar la taula en què consellers dels dos partits aborden mesures davant la pandèmia “fins que s’aturin les filtracions i hi hagi un pacte de lleialtat”, segons fonts republicanes. Aquesta acusació a Junts situava el conseller d’Economia, Ramon Tremosa, en el focus de les sospites d’Esquerra. Aquest enfrontament va sortir a la llum al Parlament. A la sessió de control, el vicepresident amb funcions de presidència, Pere Aragonès (ERC), va qualificar de “lamentable” la filtració de l’esborrany. L’esbronc polític va desplaçar la sessió del Procicat que, precisament, havia d’aprovar ahir el pla de desescalada i va quedar ajornat. Aquesta situació, al seu torn, va provocar noves crítiques dels afectats per restriccions.

Apunten a ampliar horaris i aforaments a restaurants i bars en la desescalada

Les crítiques d’Aragonès a la filtració de l’esborrany del pla de desescalada van anar acompanyades d’una crida a no difondre documents de treball que no hagin estat aprovats. Tanmateix, aquest prec va caure en sac foradat. Al llarg de la jornada, noves filtracions a RAC1 van apuntar modificacions al document inicial per ampliar els aforaments i els horaris d’obertura dels locals de restauració a partir de dilluns. Aquestes qüestions s’hauran de decidir a la sessió del Procicat prevista per avui, després que ahir quedés ajornada.

Un dels possibles canvis al pla de desescalada apunta a establir l’hora límit de tancament a les 21.00, quatre hores després de la prevista a l’esborrany. Aquest plantejava tancar a les 17.00 hores, una cosa que va provocar descontent entre l’hostaleria. Al conèixer la proposta, el sector va demanar prolongar l’obertura per poder prestar el servei de sopars.

Un altre possible canvi afecta l’aforament dels locals una vegada puguin obrir. Davant del màxim del 30% tant a l’interior com a les terrasses, previst a l’esborrany difós dimarts, es planteja l’opció d’obrir el 100% de l’espai a l’aire lliure, amb una separació de dos metres entre les taules.

En cines, teatres i sales de concerts es plantejaria un 50 per cent de l’aforament i un màxim de 500 persones, en lloc del límit de 600 que apuntava l’esborrany. Des d’ERC van assenyalar JxCat com a origen de les filtracions, mentre que des de Junts van negar aquesta acusació i van apuntar que el document podrien haver-lo difós els republicans. Aquest esbronc polític arriba quan falten menys de tres mesos per a les eleccions al Parlament, el 14 de febrer.

tracking