SEGRE

ESNOTICIA

Salut instal·larà mòduls per reforçar l'atenció primària

Preveu desplegar-ne 60 i a Lleida estudien on es col·locaran || Les dades de la Covid i els ingressos continuen baixant a la demarcació

La Diputació retira la carpa de Prat de la Riba i es recupera el trànsit

La Diputació retira la carpa de Prat de la Riba i es recupera el trànsitMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Salut instal·larà uns seixanta mòduls perquè els centres d’atenció primària (CAP) puguin atendre persones amb problemes respiratoris i símptomes de Covid. Estan pensats per als CAP que tenen dificultats d’espai per mantenir un circuit separat entre l’atenció de pacients que podrien tenir coronavirus i els que hi van per altres motius.

La idea és que es construeixin en dos o tres mesos i que al gener comencin a entrar en servei, amb una durada prevista d’entre dos i quatre anys. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va explicar que es podrien ampliar fins al centenar. Fonts de Salut van explicar que en el cas de les comarques de Lleida estan estudiant quants i a quin lloc s’instal·laran aquests mòduls. Així mateix, el CatSalut també preveu una desena de construccions de més envergadura per a altres centres, que necessiten solucions més estructurals i que s’abordaran el 2021.

“Els CAP necessiten més espai i fins ara ho hem pogut resoldre amb els equipaments deixats pels municipis, però s’hauran d’anar tornant i per això hem optat per fer un plantejament similar al de les estructures per ampliar hospitals”, va dir Comella, fent referència als mòduls que s’estan desplegant a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida ciutat i en quatre equipaments sanitaris més de Catalunya. Els CAP disposen de més de cinc-cents espais cedits, com centres cívics, teatres o pavellons que han servit, per exemple, per a la vacunació de la grip i en alguns casos també es porten a terme proves de Covid en aquests espais.

D’altra banda, les dades de la Covid continuen millorant a Lleida. El risc de rebrot a la regió sanitària del Pirineu era ahir de 622, 17 punts menys que dilluns, mentre que la velocitat de contagis (Rt, que indica quantes persones infecta cada contagiat) va baixar quatre centenes fins un 1,03. A la regió sanitària de Lleida, el risc de rebrot va decréixer 21 punts i se situava en 455 i l’Rt va descendir dos centèsimes i era de 0,84.

Així mateix, s’han detectat 24 casos més a les comarques de muntanya i 94 més a les del pla, per la qual cosa el total de positius a la demarcació des de l’inici de la pandèmia ascendeix a 21.779. Respecte als ingressats, hi ha 16 persones menys als hospitals públics de Lleida, amb un total de 82 (54 a l’Arnau de Vilanova, 14 a l’UCI, i 28 al Santa Maria, 5 a l’UCI). Al Pirineu hi ha 3 persones més ingressades, amb un total de 24.

Els 30.000 ordinadors de l’Estat no arribaran fins a l’abril

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va lamentar ahir que els 30.000 ordinadors que ha d’enviar l’Estat i que havien d’arribar de cara a Nadal no s’entregaran fins a l’abril per “problemes de compres internacionals”. Els centres educatius de Lleida tenen 110 classes confinades, 10 més, i 2.472 persones en quarantena, un centenar més, segons Educació. En un altre ordre, Antonio Jiménez, de l’associació Acció Social d’Alfarràs, va assenyalar que des de finals d’octubre tots els nens de famílies d’ètnia gitana van a l’Escola Pinyana i a l’institut d’Almenar. Fins aleshores només hi assistien el 35%.

tracking