SEGRE

SUCCESSOS VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els Mossos eviten aquest any tres matrimonis forçats al Segrià

En dos de les intervencions les víctimes eren menors a les quals les famílies obligaven a casar-se || En l'última dècada se n'han detectat tretze casos a la província

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han evitat aquest any, fins al tercer trimestre, tres matrimonis forçats a la comarca del Segrià, dos dels quals de menors d’edat. És la primera vegada que es detecta aquest tipus de violència masclista a les comarques lleidatanes en els últims quatre anys. El primer cas es va registrar el mes de febrer i el segon, al març. En tots dos casos les víctimes eren menors d’edat, per la qual cosa els Mossos d’Esquadra, tal com estableix el protocol, van procedir a donar protecció a aquestes menors i evitar que les famílies les obliguessin a casar-se. En tots dos casos, es tractava de famílies d’origen magrebí.

Així mateix, el tercer trimestre de l’any, la policia catalana va intercedir per evitar un tercer matrimoni forçat a la comarca del Segrià, aquesta vegada d’una dona major d’edat. També es van activar els protocols establerts per donar protecció i evitar així aquest tipus de violència masclista. En el cas de les menors, es dóna avís a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat perquè avaluï la situació de les menors i de les seues famílies. També es treballa en coordinació amb els servei socials municipals i amb la Generalitat per donar protecció a les dones i garantir que no siguin obligades a casar-se.

Els Mossos treballen, des del 2009, en coordinació amb els serveis municipals i Atenció a la Infantesa

Durant l’última dècada, la policia catalana n’ha detectat una dotzena de casos a les comarques lleidatanes, i cinc dels quals eren menors (majoritàriament dones) les que eren obligades a casar-se en contra de la seua voluntat. L’últim cas que s’havia detectat fins a la data havia estat el 2016, quan els Mossos van poder protegir una dona major d’edat contra un matrimoni forçat.

Els experts assenyalen que les xifres de casos coneguts per les autoritats són només la punta de l’iceberg, perquè és molt difícil detectar aquesta pràctica tipificada pel Codi Penal, encara que cada vegada hi ha més conscienciació per rebutjar aquest tipus de violència.

Gairebé 250 nenes menors de 14 anys, en risc de mutilació genital ? Un total de 249 nenes menors de catorze anys de les comarques lleidatanes es troben en risc de patir una mutilació genital, amb Lleida com la quarta província de l’Estat un nombre més elevat d’adolescents en risc. Segons l’estudi La Mutilació genital femenina a Espanya, elaborat per la Fundació Wassu-UAB i promogut per la delegació del Govern contra la Violència de Gènere, aquesta amenaça ha augmentat un 5 per cent en els últims quatre anys i afecta fonamentalment les nenes procedents de països com Nigèria, Senegal, Gàmbia, Guinea o Ghana. En l’última dècada, els Mossos han evitat vint-i-un casos en els quals nenes i joves residents a Ponent es trobaven en risc de ser víctimes de mutilació genital. L’últim cas es va produir l’estiu del 2018 a Mollerussa.

tracking