SEGRE

ESNOTICIA

Els usuaris i el personal sanitari de residències, els primers a vacunar-se

El procés s'iniciarà al gener i serà voluntari i gratuït a tot l'Estat espanyol

La vacuna, que avui està en proves, serà la número 15 en el pla de vacunació estatal.

La vacuna, que avui està en proves, serà la número 15 en el pla de vacunació estatal.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va analitzar ahir el Pla de Vacunació contra la Covid-19, que recull que els usuaris i el personal sanitari de residències i centres de gent gran dependent seran els primers a vacunar-se una vegada arribin les primeres dosis, a partir del gener. La vacuna serà voluntària i gratuïta a tot l'Estat.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar ahir les grans línies del Pla de Vacunació, que recull que els residents i el personal sanitari de residències i centres de grans dependents seran els primers a vacunar-se una vegada arribin les primeres dosis, a partir del gener del 2021. Després, els seguirà la resta de personal sanitari i els grans dependents no institucionalitzats. En total, en la primera etapa es vacunarà 2,5 milions de persones. El ministre preveu fins a 18 grups de vacunació, però no els va detallar. Això sí, va dir que hi haurà vacunes per al “cent per cent de la població espanyola”. Illa considera que el mes de gener “es podria començar a vacunar amb les primeres dosis”, una vegada que sigui ratificada per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. “L’entrega serà imminent una vegada sigui autoritzada. No hi haurà dilació de temps entre les dos aprovacions.”

El ministeri ha establert tres etapes de priorització dels grups a vacunar en funció de les dosis disponibles: el primer serà entre el gener i el març, quan es preveu un “subministrament molt limitat; en la segona, entre el març i el juny, s’anirà realitzant un “increment progressiu” en el nombre de persones a vacunar; finalment, en la tercera etapa, a partir del juny, l’objectiu és haver cobert ja “tots els grups prioritaris”.

El ministeri de Sanitat preveu que les primeres vacunes ja es puguin administrar al gener

Sanitat preveu que Espanya podrà comptar amb fins a 140 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19 a través dels acords firmats per la Comissió Europea (CE) amb les diferents companyies farmacèutiques desenvolupadores. Així, el departament dirigit per Salvador Illa calcula que es podrien realitzar 80 milions d’immunitzacions, és a dir, gairebé el doble de la població espanyola (47,32 milions).

En el Consell de Ministres va autoritzar, a més, la compra de 20.873.941 dosis de la vacuna de Pfizer per immunitzar un total de 10.436.970 de persones a Espanya, ja que aquesta vacuna requereix dos dosis. D’aquesta forma, el ministeri concreta els termes de l’acord formal de compra subscrit el passat 11 de novembre entre la Comissió Europea i aquesta empresa.

Salvador Illa va descartar que en les etapes inicials la vacunació sigui obligatòria. “Partirem de la voluntarietat per a la vacunació”, va comentar. Fonts ministerials, tanmateix, no descarten que hagi d’adoptar-se aquesta mesura en cas que Sanitat ho estimi necessari dins de l’evolució de la pandèmia, ja que asseguren que existeixen les eines necessàries per a l’obligatorietat de la vacunació. Illa va recordar que la vacuna serà “gratuïta” i s’administrarà a través del Sistema Nacional de Salut (SNS). Així, va defensar que “serà igual de segura que les del calendari de vacunació” habitual.

tracking