SEGRE

ESNOTICIA

Tests ràpids a fins a 36.000 lleidatans

Salut inicia cribratges a Lleida i Guissona amb l'objectiu de fer la prova al 15% de la població major de 16 anys de diversos municipis || Afluència massiva amb llargues cues a la capital

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut s’ha posat com a objectiu fer tests ràpids de la Covid-19 a uns 36.000 lleidatans majors de 16 anys mitjançant cribratges massius. Aquests van començar ahir i continuaran avui a Lleida i Guissona, i s’ampliaran en els dies vinents i durant tres setmanes a Agramunt, Almacelles, Almenar, Ponts, Cervera i Tàrrega. En total, Salut vol testar el 15% dels seus 186.000 veïns majors de 16 anys, la qual cosa suposa unes 27.900 persones, així com uns 8.000 més del Pirineu. En la jornada d’ahir, es van fer 238 tests ràpids al pavelló Onze de Setembre de Lleida entre les 16 i les 20 hores, però Salut no va facilitar els resultats.

Hi va haver una gran afluència i es van formar llargues cues. Moltes persones que van acudir-hi van haver d’anar-se’n sense poder fer-se la prova, ja que a partir de les 18.15 h no se’n van admetre més, i fins i tot algunes persones que estaven esperant van haver de marxar. Hi haurà nous cribratges fins divendres, i si fa falta, es faran més dies. Salut va dir que a la capital pot fer 18.000 tests i entre 800 i 2.000 als altres municipis.

“Hem iniciat les proves coincidint amb l’obertura progressiva d’activitats, que cal preservar que segueixin obertes, motiu pel qual cal anar a buscar el virus”, va afirmar la delegada de Salut, Divina Farreny. Va afegir que “l’objectiu és detectar positius i evitar la transmissió”. Va indicar que els tests donen resultats en 15 minuts “i són capaços de detectar positius”, encara que poden donar falsos negatius. Farreny va insistir en la importància de les quarantenes i ser responsables “perquè si no, fer proves no serveix de res”. Cristina Farràs, responsable d’Atenció Primària, va recordar que “només cal vindre amb la targeta sanitària i es pot anar a qualsevol dels cribratges”. Va explicar que disposen de més de 5.000 tests i que n’aniran arribant més. També va posar en relleu la feina dels sanitaris, “que estan donant el 120%”.

A Guissona es van fer 389 proves, de les quals dos van sortir positives. L’alcalde, Jaume Ars, va destacar que “els resultats fan una fotografia real de com està la situació”. L’ajuntament ha fet una crida que la gent acudeixi al pavelló Onze de Setembre de 9 a 13 i de 15 a 19 hores, i farà pregons demanant als veïns que vagin.

Els cribratges arribaran demà i divendres a Agramunt, de 9 a 14 i de 15 a 20 hores a l’Espai Cívic. A Almacelles ho faran dissabte i diumenge de 10 a 13 i de 15 a 19 hores al centre El Casal. A Almenar, el dilluns 30 i el dimarts 1 de desembre de 9 a 13 i de 16 a 19 hores a les Escoles Velles. A Ponts, el dimecres 2 de 10 a 13 i de 16 a 19 hores a l’ajuntament. A Cervera seran el 3 i el 4 de 9 a 13 i de 16 a 19 hores en un lloc que encara està per determinar.

A Tàrrega, Balaguer i el Pirineu encara falten per concretar dates i llocs.

Uns 24.000 ja podrien estar vacunats per Setmana Santa

La delegació de Salut calcula que uns 24.000 lleidatans podrien estar immunitzats de la Covid per Setmana Santa. Aquest número correspon al 8% dels 300.000 catalans que el Govern preveu haver vacunat per a aquestes dates, segons va avançar dilluns el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “La vacunació dependrà dels col·lectius que es prioritzin”, va assenyalar la delegada de Salut, Divina Farreny, que va detallar que hi ha un equip de treball que gestiona la logística i la implementació de la vacuna en funció de la seua especificitat en una població concreta, per la qual cosa el nombre de persones seleccionades podria variar. Argimon va dir que Catalunya espera començar a vacunar a finals de gener, quan es preveu que arribin les primeres dosis de la de Pfizer-BioNTech, que podran administrar-se a prop de 175.000 persones, 14.000 de les comarques de Lleida.

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.AMADO FORROLLA

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.

Un sanitari fa un frotis nasal a una dona per fer el test ràpid de la Covid.AMADO FORROLLA

tracking