SEGRE

ESNOTICIA

Salut preveu tenir 900.000 vacunes a principis d'any

Dubtes sobre l'efectivitat de la d'AstraZeneca en grups de risc || Catalunya no preveu fer tests d'antígens en farmàcies

Un infermera prepara una dosi d’una vacuna a Figueres.

Un infermera prepara una dosi d’una vacuna a Figueres.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir ahir que preveu que Catalunya tingui “900.000 dosis de vacuna a partir del primer trimestre del 2021”, que aniran destinades a usuaris de residències i el seu personal, a sanitaris i a persones de més de 80 anys, i després vindran dosis per a la resta de la població. En aquest sentit, va assegurar que no es recuperarà una certa normalitat fins que no hi hagi “almenys un 70% de la població” immunitzada, una cosa que va vaticinar que es podria assolir al llarg del 2021. Vergés va apuntar que la primera vacuna que arribarà serà la de Pfizer-BioNTech, seguida de les de Moderna i AstraZeneca-Oxford.

Respecte a aquest últim fàrmac, en les últimes hores han sorgit dubtes sobre la seua eficàcia en els col·lectius amb més risc davant de la Covid-19. AstraZeneca, va informar dilluns que la seua vacuna era un 90% eficaç si s’administrava primer mitja dosi i un mes després una de sencera, però va ocultar que això va ser descobert gràcies a un error en la primera inoculació que es va provar a tan sols 2.300 voluntaris. A més, tots tenien menys de 55 anys.

Sanitat detalla els 15 grups de vacunació però no especifica en quin ordre rebran el tractament

Quant al pla de vacunació presentat pel Govern central, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va detallar els 15 grups de població que, al llarg de 3 fases, rebran la vacuna. Com ja va avançar dimarts, usuaris i treballadors de residències i sanitaris seran els primers a rebre-la. A aquests els seguiran, tot i que encara es desconeix l’ordre, majors de 65 anys, persones de risc, persones que treballen en entorns tancats, persones socioeconòmicament vulnerables, treballadors essencials, professors, nens, joves, persones que viuen en zones d’alta incidència, embarassades i ja infectats.

Davant de la imminent arribada de diverses vacunes, molts països, com Espanya, estan fent provisió de més dosis que les necessàries per si alguna no fos efectiva.

D’altra banda, Madrid va enviar a Sanitat el seu pla per fer tests d’antígens a les farmàcies a partir de la setmana vinent esperant que sigui validat. Mentrestant, Salut va insistir que el Govern català no es planteja fer aquests tests en farmàcies, sinó que s’hi recullin equips per a automostres.

tracking