SEGRE

ESNOTICIA

Augmenten les multes per restriccions anti-Covid però només se'n cobren un 6%

Els Mossos i les policies locals han augmentat aquesta segona onada les multes per restriccions anti-Covid, però fins ara només s'han cobrat un 6,3 per cent de les que s'han imposat a causa del col·lapse en la tramitació dels expedients. Malgrat aquesta situació, els ajuntaments encara no poden gestionar-les perquè siguin efectives.

Imatge d’un control dels Mossos el 22 de novembre passat a Alfarràs amb motiu del confinament perimetral.

Imatge d’un control dels Mossos el 22 de novembre passat a Alfarràs amb motiu del confinament perimetral.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra i les policies locals han augmentat en aquesta segona onada el nombre de multes que imposen per infringir les restriccions establertes per combatre la Covid, però només se’n cobren un 6,3 per cent. Fins al passat 15 d’octubre s’havien tramitat a Catalunya 63.000 sancions per aquesta raó, segons va informar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que va afegir que només 4.000 d’aquests expedients s’han cobrat, xifra que representa aquest 6,3 per cent.

El mateix conseller va explicar la setmana passada que des que es va declarar el toc de queda, fa poc més d’un mes, mossos i policies locals han interposat 40.000 sancions més. Quaranta mil en un mes davant les 63.000 en els altres set mesos de pandèmia. La raó per la qual només s’han cobrat un 6,3 per cent de les sancions (un percentatge que baixa al 3,8 per cent si s’hi sumen les 40.000 de l’últim mes, que encara no s’han cobrat perquè no hi ha hagut temps de tramitar-les) és el col·lapse dels funcionaris de la conselleria de Salut que les han de gestionar. Les sancions greus per infringir les restriccions anti-Covid són tramitades per la conselleria d’Interior i les lleus, per la de Salut. Aquestes són amb molta diferència les més nombroses, la majoria de les quals per no portar mascareta o per no portar-la en bones condicions.

Com sigui que, per raons evidents, els funcionaris de la conselleria de Salut tenen molta feina amb qüestions sanitàries de la pandèmia, no donen l’abast per tramitar l’elevat volum de sancions lleus interposades per mossos i policies locals. Per aquesta raó, el passat mes d’agost el Govern va decidir que els ajuntaments que volguessin podrien tramitar les multes per infraccions lleus. Tanmateix, segons va dir divendres passat a aquest diari una font de la Paeria de Lleida, tres mesos després els consistoris que s’han ofert per tramitar-les encara no han pogut resoldre els expedients perquè la Generalitat no ha publicat l’ordre que els faculta per fer-ho (vegeu el desglossament). Les multes podrien perdre la funció dissuasiva si els ciutadans tenen la sensació que rares vegades es cobren.

Els consistoris, pendents que la Generalitat publiqui l’autorització

Una font de la Paeria va explicar divendres passat a aquest diari que “encara no s’ha publicat al DOGC la resolució de la conselleria de Salut delegant a l’ajuntament (o els ajuntaments, en general, que ho hagin sol·licitat) les competències sancionadores en el cas d’infraccions de caràcter lleu, que són les delegables d’acord amb la normativa reguladora”.

Aquesta normativa és el decret llei 30/2020, de 4 d’agost, pel qual s’estableix el règim sancionador per a l’incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Segons s’explica a l’article 14.3. d’aquest decret llei, la publicació al DOGC és un requisit sine qua non, és a dir, és una condició necessària per a l’eficàcia de la delegació de competències als ajuntaments en el cobrament de les multes.

El portaveu de la Paeria va explicar que “sense la publicació de la resolució, aquesta no produeix efectes jurídics i no es pot, per tant, incoar formalment els expedients sancionadors”.

Aquesta anòmala situació, a banda d’impedir la gestió de multes en els ajuntaments, comporta el risc que els expedients prescriguin. Per aquesta raó, l’esmentada font de la Paeria va explicar que “anem preparant” els documents “perquè, quan es publiqui la resolució, puguem portar-los a la firma de l’alcalde, perquè cal pensar que el termini de prescripció està corrent i s’ha de guanyar, en conseqüència, tot el temps que puguem”.

tracking