SEGRE

CULTURA PATRIMONI

Sis mesos sense Indíbil i Mandoni

La icònica escultura es va traslladar ahir al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a Valldoreix || Per ser rehabilitada i restituir la llança robada, la falcata i la cadena

Procés - L’escultura es va hissar de la peanya amb una grua i dipositada dins d’una caixa en un camió, on es va assegurar amb llistons de fusta i cordes, abans de tombar-la per traslladar-la.

Procés - L’escultura es va hissar de la peanya amb una grua i dipositada dins d’una caixa en un camió, on es va assegurar amb llistons de fusta i cordes, abans de tombar-la per traslladar-la.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estàtua d’Indíbil i Mandoni, una de les icones de la ciutat juntament amb la Seu Vella, estarà fora de Lleida durant sis mesos per restaurar-la. Ahir va ser hissada amb una grua de la seua peanya davant l’Arc del Pont i dipositada dins de caixa en un camió, on va ser convenientment assegurada amb fustes i cordes per ser traslladada al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a Valldoreix (Barcelona).

L’operació es va prolongar durant més de tres hores i mitja i va provocar la curiositat dels vianants, que van fotografiar amb el mòbil aquest moment històric. Des del 1946 i fins a l’actualitat, Indíbil i Mandoni només havien deixat la peanya durant vint-i-quatre hores el 1994 perquè fos soldat un fragment de llança que s’havia trencat. El 1999, l’escultura va ser netejada in situ.

Els treballs inclouran la reposició de la llança robada el 2017, la funda de la falcata i la cadena, així com la neteja del conjunt escultòric i l’escaneig en 3D i digitalització. L’actuació està valorada en 40.000 euros, dels quals la Generalitat n’assumeix 30.000 i 10.000 la Paeria (la restitució dels elements desapareguts), i també restaurarà la peanya, que es troba en “males condicions”, va indicar el tinent d’alcalde Toni Postius, que va qualificar la rehabilitació d’“assignatura pendent”.

La responsable de la secció municipal d’Arquelogia, Anna Oliver, va detallar que l’escaneig en 3D i la seua impressió en cera permetrà reconstruir en bronze amb exactitud la llança, la falcata i la cadena, i facilitarà futures reposicions en cas de vandalisme o robatori. Va assenyalar que un dels braços del monument “té un principi de ruptura que s’haurà de restaurar específicament, a part del tractament general”. Va apuntar que no corria el risc de caure, però va admetre que “tenint en compte que la gent s’hi enfila, qualsevol dia podria fallar”. Oliver va vaticinar que després de la restauració l’escultura “tindrà un color una mica diferent”.

Rèplica en bronze del 1946 d’una en guix d’Indortes i Istolacio

L’escultura homenatja els cabdills Indíbil i Mandoni, que van liderar la lluita dels ilergets contra cartaginesos i romans al segle III aC. La peça original, creada per l’escultor barceloní Medardo Sanmartí el 1882, representava en realitat uns altres dos cabdills ibers, Istolacio i Indortes, i es va fer en guix. Es va guardar al museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. El 1945 l’alcalde Víctor Hellín va encarregar fondre amb el seu motllo una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni. Es va situar als Camps Elisis el 1946 i poc després es va traslladar al lloc actual.

tracking