SEGRE

EDUCACIÓ TRIBUNALS

El Superior de Justícia obliga a fer el 25 per cent de les classes en castellà

Estima parcialment un recurs de l'Advocacia de l'Estat presentat el 2015 || El Govern anuncia un recurs però destaca que la llei Celaá deixarà sense efecte la resolució

Imatge d’una manifestació a favor de la immersió lingüística.

Imatge d’una manifestació a favor de la immersió lingüística.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar parcialment ahir el recurs presentat per l’Advocacia de l’Estat contra diverses resolucions del departament d’Educació en matèria d’ús de les llengües vehiculars a les aules i obliga a un mínim del 25% d’ensenyament en castellà al sistema educatiu català. La decisió s’adopta al comprovar que, “en conjunt”, l’ús vehicular del castellà al sistema educatiu “és residual”, o “almenys així ho és en una part significativa de centres i grup docents”. La sentència recalca que el castellà s’ha d’utilitzar “íntegrament” en almenys “una assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàleg”, i en la resta d’hores lectives l’idioma el fixarà l’administració o els mateixos centres.

L’Advocacia de l’Estat va presentar aquest recurs el 2015 davant “la inactivitat de la Generalitat a l’hora d’aplicar aquests barems consolidats per la justícia i la llei d’Educació vigent (coneguda com a llei Wert), que establia que l’ús del castellà s’havia de realitzar en proporció raonable per a la seua impartició ordinària a les aules i no mitjançant atenció individualitzada”. Afirmava que s’estava incomplint “l’obligació legal de garantir l’ensenyament en castellà com a llengua vehicular, sense determinar en quins horaris i matèries”, i es recorrien diverses resolucions del Govern sobre les normes de preinscripció i matriculació.

El departament d’Educació de la Generalitat ja va anunciar ahir que recorrerà la resolució. Va lamentar que es “pretengui regular la política educativa, quan és competència del Parlament” i va recordar que la nova llei educativa, la llei Celaá, que s’està tramitant a les Corts, deixarà la sentència “sense efecte”, atès que preveu que el castellà deixi de ser vehicular a les comunitats amb llengües cooficials.

Ahir mateix, tant PP com Ciutadans van demanar al Govern central que faci complir la resolució i revisi la llei Celaá, assegurant que aquesta normativa “va en contra dels criteris del Constitucional”. D’altra banda, els sindicats educatius Ustec i Intersindical van exigir desobeir la sentència.

tracking