SEGRE

ESNOTICIA

Els contagis diaris a Lleida pugen un 80% en una setmana i Salut admet la nova onada

Moren deu persones i la residència de Tremp n'acumula 60, un més || La restauració demana una aplicació que determini les persones lliures de Covid davant de les limitacions que s'apliquen demà

Un total de 773 persones es van fer ahir un test ràpid a Cappont.

Un total de 773 persones es van fer ahir un test ràpid a Cappont.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Covid-19 continua expandint-se i en tan sols una setmana han pujat un 80% els contagis diaris entre les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, i s’ha passat així dels 64 al dia entre el 2 i el 8 de desembre als 116 entre el 9 i el 15 de desembre. De fet, en les últimes hores es van registrar 130 positius més, 67 al pla i 63 al Pirineu. Davant d’aquesta situació, fonts de la conselleria a Lleida van manifestar que “tot apunta que som a les portes d’una altra onada”. A més, Salut va notificar ahir deu morts més d’entre 50 i 90 anys, vuit del pla i dos del Pirineu. Precisament, el brot a la Residència Fiella de Tremp ha causat una altra mort, per la qual cosa el total de defuncions ja és de seixanta, mentre que hi ha 17 usuaris i 31 empleats contagiats.

L’empitjorament de la pandèmia ha obligat el Govern a decretar noves restriccions, ja publicades al Diari de la Generalitat, que entren demà en vigor. Bàsicament, afecten la restauració, que només podrà servir esmorzars i dinars (a excepció de les àrees de servei i dels hotels), i la mobilitat només podrà ser comarcal tota la setmana, excepte si es visiten familiars, es va a una segona residència o a un hotel.

Arran de les limitacions als restaurants i bars, cinc patronals de Catalunya, entre les quals hi ha la Federació d’Hostaleria de Lleida, van afirmar que molts establiments hauran de tancar, van proposar d’instaurar un sistema de rastreig a través d’una aplicació per determinar quines persones estan lliures de Covid-19 i decretar “mesures efectives”.

Per la seua part, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va dir que les restriccions no són “volgudes” i va prometre nous ajuts i la consellera Meritxell Budó va dir que “potser ho tancaríem tot si ens ho poguéssim permetre”.

Més espai per tractar el virus en 18 ambulatoris de la província El departament de Salut ha començat els tràmits per instal·lar espais annexos en 18 Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província de Lleida, un total de 116 a Catalunya, per poder fer l’activitat relacionada amb la Covid-19 i diferenciar-la de la que no té relació amb la pandèmia. En concret, s’instal·laran mòduls per poder fer proves PCR, tests ràpids, identificació de contactes o exploracions i poder garantir que els CAP puguin tenir “espais diferenciats per patologies, per a una major seguretat de professionals i ciutadans”. Es preveu que entrin en funcionament al gener.

tracking