SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau dona per iniciada la quarta onada al pujar els ingressos a l'UCI

La setmana passada va donar l'alta els últims que quedaven de la tercera || El perfil majoritari dels pacients és el d'un home d'entre 60 i 65 anys

© L'hospital Covid, a la recta final

© L'hospital Covid, a la recta finalICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’UCI de l’hospital Arnau de Vilanova ja ha donat per iniciada la quarta onada de la pandèmia a Lleida, després que en els últims dies hagin augmentat els ingressos de pacients greus. “Ahir ja hi havia vuit persones, el doble que divendres”, va explicar el cap de servei de l’UCI, Jesús Caballero, que va destacar que “la setmana passada donàvem l’alta als últims de l’onada de l’octubre i ara arriben els de la quarta, ja que dels vuit pacients que tenim, el que porta més temps és de fa només nou dies”.

A la regió sanitària de Lleida, ahir hi havia 128 hospitalitzats per Covid, set menys, dels quals 61 són a l’Arnau, 25 al Santa Maria –6 a l’UCI– i 42 en centres privats. “En l’aquesta última onada es van omplir les quatre unitats per a crítics que tenim: la del Santa Maria, amb vuit llits; una part de la de l’Arnau, amb vuit més; la unitat coronària (UCI de Cardiologia), amb vuit, i la zona de reanimació dels quiròfans, amb quatre”, va assenyalar Caballero, que va afegir que “és probable que en els propers dies necessitem la coronària de nou” i va manifestar que “en aquestes dates nadalenques ens hi juguem molt”.

El cap de l’UCI espera la vacuna i assenyala com de dur és “no parar en nou mesos”. “Ho donarem tot”

Segons el cap de l’UCI, el perfil del pacient, tant en la primera onada com en la tercera, era semblant: home d’entre 60 i 65 anys tant amb patologies prèvies com amb cap, “encara que també n’hi ha hagut de 40, 20, algun adolescent i nen”. En la segona onada del juliol, eren més joves, ja que provenien de la campanya de la fruita. Va afirmar que l’estada mitjana és de 16 dies i que la mortalitat no ha variat gaire.

Tanmateix, sí que s’ha avançat en el tractament. “Primer utilitzàvem hidroxicloroquina, però al final no era gaire eficaç i van sortir altres fàrmacs que ho són més com l’antiviral remdesivir”, va assenyalar, i va explicar que que el pacient passa per diverses fases. En la primera hi ha molta càrrega viral, després s’entra en una inflamatòria d’òrgans, sobretot del pulmó (es tracta amb corticoides), i també li administren anticoagulants, perquè hi ha un major risc de patir trombos. Paral·lelament, el pacient també rep oxigen. Caballero va destacar que personalitzen els tractaments a cada pacient.

“A part de l’assistència clínica, també fem investigació i docència”, va subratllar. Va detallar que estan participant en un estudi amb altres hospitals per veure l’eficàcia de l’administració de plasma amb anticossos de persones que ja han superat la Covid.

Finalment, Caballero va afirmar que “hi ha molta esperança amb la vacuna per controlar la malaltia”, però que mentrestant “cal continuar aplicant mesures per evitar contagis”. Va assenyalar, d’altra banda, que els sanitaris estan cansats després de nou mesos, “però sempre donarem resposta a les necessitats de la societat”.

tracking