SEGRE

AGRICULTURA TECNOLOGIA

Dissenya una app per facilitar la declaració anual de nitrogen

Un enginyer de Lloberola, i fa més senzilla l'obtenció de les dades per sol·licitar ajuts de la PAC || Preveu ampliar el software a la resta de productes fitosanitaris

L’enginyer David Monràs, creador de l’app, amb el pagès Miquel Venque.

L’enginyer David Monràs, creador de l’app, amb el pagès Miquel Venque.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un enginyer de Lloberola ha dissenyat una aplicació a fi de facilitar els càlculs per elaborar la declaració anual de nitrogen que, obligatòriament, han de dur a terme cada any els pagesos. A més, aquest software també fa més senzilla l’obtenció de les dades necessàries a l’hora de sol·licitar ajuts de la PAC.

David Monràs, graduat en Enginyeria Biomèdica i que treballa com a programador web, és el jove que ha creat aquesta app, a través de la qual els agricultors poden calcular i efectuar la declaració anual de nitrogen, que és obligatòria. Aquesta eina, així mateix, permet també obtenir les dades d’aplicació de nitrogen per sol·licitar els ajuts de la PAC. Monràs va comptar amb la col·laboració de l’agricultor, també de Lloberola, Miquel Venque a l’hora de desenvolupar el seu programa.

Monràs diu que amb l’app els pagesos s’estalviaran una “muntanya” d’apunts manuals

Aquest consisteix en unes taules que permeten anar introduint els apunts de fertilitzants nitrogenats al quadern d’explotació. Per a això es disposa d’un mapa satèl·lit de tot Catalunya que situa els camps de cada explotació, el tipus de cultiu que tenen, els anys que porten amb el mateix cultiu i la superfície de cada parcel·la.

L’agricultor identifica el camp a través del mapa i ha d’anar introduint la data d’aplicació, el tipus de producte que fa servir, el seu origen i el sistema d’aplicació, que són les dades que exigeix la normativa.

Els apunts van per anys agrícoles, de l’1 de setembre al 31 d’agost.

Segons Monràs, el servei permet superar “muntanyes” d’apunts manuals, que després han de ser derivats a un gestor que els ordeni, “ja que l’aplicació permet obtenir les dades finca a finca i del conjunt de l’explotació i després imprimir-los o copiar-los per presentar-los directament davant de la conselleria d’Agricultura per fer la declaració anual de nitrògens o per obtenir la DUN”.

D’aquesta forma, el pagès, destaca aquest enginyer de Lloberola, s’estalvia els costos d’haver de contractar un gestor que l’ajudi en aquesta tasca.

D’altra banda, Monràs explica que en un futur projecta ampliar el servei a tot tipus de fitosanitaris. A aquesta nova aplicació, que facilita la confecció de la declaració anual de nitrogen, es pot accedir a través de la pàgina web pagesdigital.cat. El cost és de 5 euros al mes per explotació i pot arribar fins als 25 euros per als grans productors i als 75 euros per a gestors de fins a 30 explotacions.

tracking