SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Més de catorze anys de presó per a l'exlíder de Vox a Lleida per abusos a discapacitats

L'Audiència Provincial condemna José Antonio Ortiz Cambray per abusar de les víctimes, a les quals pagava petites quantitats de diners a canvi d'actes sexuals || Haurà d'indemnitzar-les amb 20.000 €

José Antonio Ortiz Cambray, en el judici celebrat el passat 25 de novembre a l’Audiència de Lleida.

José Antonio Ortiz Cambray, en el judici celebrat el passat 25 de novembre a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha condemnat a 14 anys i 3 mesos de presó l’exlíder de Vox José Antonio Ortiz Cambray per abusar sexualment de persones amb discapacitat al considerar provat que els oferia diners a canvi de diferents actes sexuals, tal com van assenyalar les víctimes en el judici celebrat el passat 25 de novembre. Segons ha pogut saber SEGRE, el tribunal condemna Ortiz Cambray a 8 anys de presó per un delicte continuat d’abús sexual a persones amb discapacitat; dos penes de 2 anys i mig de presó cada una per sengles delictes de corrupció de persones amb discapacitat, i una altra pena d’1 any i 3 mesos de presó per un delicte de pornografia amb ús de persones amb discapacitat.

Així mateix, a banda de la pena de presó, Ortiz Cambray haurà d’indemnitzar una de les víctimes amb 15.000 euros i una altra, amb 5.000 euros, pels danys causats. El condemnat es troba en llibertat provisional des del mes d’octubre passat, quan va pagar una fiança de 6.000 euros per sortir de la presó, on es trobava des que va ser detingut el març del 2019. La sentència no contempla un ingrés a la presó de forma preventiva, ja que l’Audiència hauria de celebrar una vista amb aquesta finalitat, que no s’ha convocat, segons fonts pròximes al cas.

Les víctimes van declarar que Ortiz els pagava entre 5 i 10 euros per actes i fotografies sexuals

L’Audiència ha donat plena credibilitat al testimoni de les víctimes, que han declarat que Ortiz Cambray els oferia diners, entre 5 i 10 euros, a canvi de diferents actes sexuals, així com la tramesa de fotografies i vídeos de caràcter sexual.

El tribunal no ha cregut la versió del processat, que va negar haver tingut “cap contacte físic” amb els denunciants i va dir que eren ells “els que em buscaven per enviar-me fotos i vídeos a canvi de diners”. La Fiscalia va sol·licitar una condemna per a Ortiz Cambray d’11 anys de presó (inferior a la imposada) i l’acusació particular, de 27 anys.

“La discapacitat els feia més manipulables i vulnerables”

Els psicòlegs d’atenció a la víctima van declarar durant el judici que la discapacitat que tenen reconeguda les tres víctimes, d’entre el 42 i el 65%, els fa “especialment vulnerables i manipulables”. Els professionals van assenyalar que poden mentir però no mantenir un relat fals en el temps i que no tenen capacitat per discernir el que està bé del que està malament. Els Mossos d’Esquadra van analitzar les imatges sexuals i els missatges que va intercanviar Ortiz Cambray amb les víctimes. Un dels discapacitats va explicar que havia mantingut relacions sexuals completes amb l’ara condemnat. La relació s’ha demostrat amb l’anàlisi dels missatges de WhatsApp que van ser detectats per la Fundació Alosa, que tutelen dos de les víctimes i va denunciar els fets.

tracking