SEGRE

ESNOTICIA

Un de cada cinc hospitalitzats per Covid ja no està infectat però té seqüeles

Prop del 20% dels ingressats per Covid a l'Arnau i Santa Maria de Lleida ja han superat la infecció, però no poden rebre l'alta perquè tenen seqüeles. A més, des de Reis cada dia ingressen catorze persones mentre que les que reben l'alta són vuit. Hi ha 198 hospitalitzats al pla i l'Arnau ha hagut de reobrir una tercera planta.

La constructora de l’edifici Covid de l’Arnau ultima els treballs per instal·lar la passarel·la que el comunicarà amb l’actual hospital.

La constructora de l’edifici Covid de l’Arnau ultima els treballs per instal·lar la passarel·la que el comunicarà amb l’actual hospital.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gairebé un de cada cinc ingressats per Covid-19 als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida ja ha superat la infecció, per la qual cosa dona negatiu en una PCR, però segueix hospitalitzat a causa de seqüeles del coronavirus que li impedeixen rebre l’alta, segons van explicar fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS). En concret, es tracta de 22 dels 116 hospitalitzats en tots dos centres, un 19%. Alguns dels motius pels quals segueixen hospitalitzats són per seqüeles d’una pneumònia, complicacions per una trombosi, problemes respiratoris, embòlies o conseqüències d’estar-se molts dies a la Unitat de Cures Intensius (UCI) –on poden produir-se infeccions–, entre d’altres. De fet, això també passa amb altres patologies ja que, encara que s’hagin superat, el pacient pot tenir seqüeles que li impedeixen tornar a casa.

Així mateix, la pressió hospitalària per la Covid segueix a l’alça, tant a Lleida com a Catalunya, i ja hi ha 198 ingressats al pla, tres més. Cal tenir en compte que des del cap de setmana la xifra s’ha disparat a causa del brot al centre Hestia de Balaguer, amb una vintena de positius. Tot i així, des de després de les festes nadalenques, a partir del 7 de gener, l’Arnau i el Santa Maria ingressen una mitjana de catorze persones diàries, mentre que donen l’alta a vuit al dia, segons les dades de Salut. Del total d’hospitalitzats, n’hi ha 80 a l’Arnau, dels quals set estan a l’UCI i 73 entre les tres plantes destinades a la Covid. I és que la tercera es va reobrir la setmana passada davant la impossibilitat d’ocupar més llits al Santa Maria, on hi ha 36 ingressats, sis a l’UCI. Vuitanta-dos persones més estan en centres privats. Pel que fa al Pirineu, ahir n’hi havia un menys, 22.

D’altra banda, un de cada quatre pacients greus amb Covid que ingressen a l’UCI té una trombosi (coàgul a l’interior d’un vas sanguini) venosa o pulmonar, encara que aquesta és asimptomàtica en un 62% dels casos. Aquests són els resultats d’un estudi dels hospitals Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol, que van dur a terme l’abril del 2020 amb 230 pacients i que representa la sèrie publicada més gran del món de pacients amb Covid i trombosi a l’UCI. Davant d’aquests resultats, els investigadors consideren clau administrar dosis més elevades d’anticoagulants en pacients crítics per reduir el risc de complicacions. La investigació s’ha publicat a la revista científica European Journal of Vascular and Endovascular Surgery.

El cap servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular del Vall d’Hebron, Sergi Bellmunt, va explicar que les trombosis es deuen “a la infecció i a causa de la immobilització dels pacients i el tractament que necessiten, com la implantació de catèters”. Respecte al fet que siguin asimptomàtiques, va indicar que al ser pacients intubats no poden expressar els símptomes.

La constructora de l’edifici Covid de l’Arnau ultima els treballs per instal·lar la passarel·la que el comunicarà amb l’actual hospital.

La constructora de l’edifici Covid de l’Arnau ultima els treballs per instal·lar la passarel·la que el comunicarà amb l’actual hospital.AMADO FORROLLA

tracking