SEGRE

EQUIPAMENTS TRANSPORTS

La nova estació d'autobusos de Lleida ocuparà l'edifici dels Docs i l'entorn de La Meta

Proposta que presenta el govern municipal per ser aprovada en el pròxim ple || Assenyala que la ubicació que estava prevista sota el pont de Príncep de Viana és inviable per motius tècnics

Vista aèria dels Docs, amb la coberta de volta, i de La Meta, amb l’entorn difuminat.

Vista aèria dels Docs, amb la coberta de volta, i de La Meta, amb l’entorn difuminat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La futura estació d’autobusos estarà ubicada finalment a l’edifici dels Docs i l’entorn i de la històrica farinera La Meta. Així ho preveu la proposta de modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que l’equip de govern de la Paeria va posar ahir a disposició de tots els grups municipals en la convocatòria d’una reunió extraordinària de la comissió municipal d’Urbanisme per demà. D’aquesta manera, ja podrà ser tramitada en el pròxim ple.

El document confirma el que ja s’entreveia d’un temps ençà: que la nova terminal no estarà situada sota el pont de Príncep de Viana al costat de l’avinguda del Segre, malgrat que quan es va construir el viaducte es va habilitar un espai que l’havia d’acollir.

En aquest sentit, justifica el canvi “per la impossibilitat de l’actual emplaçament de complir totes les condicions per al correcte funcionament de l’estació”. Així, detalla que “aquesta requereix un gàlib mínim de 4,2 metres i un de recomanable de 4,5 i l’actual ubicació no ho pot complir”, bàsicament perquè el del pont del ferrocarril situat a l’accés, sobre l’avinguda del Segre, és inferior a aquests paràmetres.

En canvi, subratlla que “el nou emplaçament, més pròxim a l’estació ferroviària, compleix tots els requisits i facilita la intermodalitat autobús-tren-alta velocitat promovent així l’ús del transport públic”. També apunta que un estudi previ redactat el novembre del 2020 per la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat aposta per aquesta opció. Però per poder-ho dur a terme, és necessari modificar el pla especial de l’estació i el PGOU, perquè ara només destina a equipament comunitari els 4.947,55 metres quadrats que ocupen els Docs.

En el nou planejament, la superfície d’equipament comunitari passa a ser de 13.509,59 metres quadrats, per la qual cosa inclou gairebé tot el polígon d’actuació urbanística UA3 de l’estació comprès entre la plaça Ramon Berenguer IV, Príncep de Viana, Comtes d’Urgell, les vies i l’estació de trens.

Això fa que els aprofitaments privats quedin reduïts al mínim, per la qual cosa es traslladen a una parcel·la a Cappont.

Compensació urbanística a Cappont per als propietaris

El terreny triat per compensar la pèrdua d’aprofitament privat en l’àmbit del pla de l’estació on ara s’ha decidit ubicar la terminal de busos és el situat entre l’antiga N-II i les avingudes Miquel Batllori i Josep Irla, que ha acollit les Firetes durant uns anys, a la part de Cappont que dona a la zona d’expansió de Copa d’Or. És a dir, els propietaris del sector que acollirà l’estació d’autobusos seran compensats en aquesta zona, on l’ús residencial passa dels 14.365 metres quadrats que estaven previstos als 26.955,96, malgrat que el sostre total edificable es manté en 35.070,54. El que es fa és augmentar l’ús residencial a costa del d’equipaments. El document indica que la reserva d’equipaments en aquest pla parcial es trobava molt per sobre del que fixa la llei i que els pisos que s’hi afegeixen seran de protecció oficial. Preveu 102 pisos de renda lliure i 154 de protegits.

tracking