SEGRE

LLEIDA

Els països de la UE podran vetar viatges no essencials, però no tancar fronteres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea van obrir ahir la porta a poder restringir els viatges tant dins de la UE com a tercers països per frenar l’expansió de la Covid-19 i les noves variants. En la reunió per videoconferència, els líders dels 27 es van comprometre a mantenir les fronteres internes obertes però amb possibilitat de limitar els desplaçaments. A més, es va acordar crear una nova categoria al mapa europeu que indiqui la situació epidemiològica dels diferents territoris. Així, la nova categoria serà “vermell fosc”, que indicarà les zones amb una pitjor situació. A més, es desaconsellen els viatges no essencials i als viatgers d’aquests territoris se’ls podrà demanar un test abans del viatge i una quarantena posterior. De fet, França imposarà a partir de dilluns que ve la prova PCR obligatòria per entrar al país amb avió.

Segons que va explicar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, els líders dels 27 estan abordant ara com ara la proposta d’un certificat europeu de vacunació com un “document mèdic” i no com un “passaport” per impulsar la mobilitat. Es tracta d’una proposta de Grècia, a la qual Espanya dona suport, però la iniciativa topa amb el rebuig d’alguns estats com França, que ho consideren discriminatori.

Els líders dels països europeus estudien la implantació d’un certificat de vacunació

En aquest sentit, per a Von der Leyen, el possible ús del certificat per a la mobilitat genera dubtes. Per exemple, va explicar, no se sap si una persona vacunada no transmet el virus i va apuntar que cal respectar els drets dels que no han tingut accés al vaccí. “Posteriorment ja veurem sota quines circumstàncies es pot fer servir”, va afegir el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va subratllar que és “indispensable” mantenir o reforçar les restriccions.

tracking