SEGRE

SANITAT BALANÇ

Denuncien al Defensor del Pacient cinc morts de malalts a Lleida

L'últim any, dins de les 40 queixes presentades a aquesta entitat per suposada mala atenció sanitària || Dotze menys que el 2019, i Cirurgia és el que més en genera

Exterior de la seu de la delegació de Salut a Lleida.

Exterior de la seu de la delegació de Salut a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’associació el Defensor del Pacient va rebre l’any passat un total de quaranta denúncies per l’atenció prestada per centres sanitaris de Lleida, cinc de les quals relatives a pacients que van morir. Així ho reflecteix l’entitat a la memòria anual, que detalla que la majoria de les reclamacions tant a nivell de la província com del conjunt de l’estat són per errors en el diagnòstic.

Aquestes quaranta queixes presentades des de Lleida són dotze menys que les que el Defensor del Pacient va rebre el 2019, quan van ser 52, mentre que el 2018 van arribar a les 68. Pel que fa als àmbits que han generat més denúncies per part de pacients lleidatans, l’associació va indicar que el que n’acumula més és Cirurgia general, amb el 17,73 per cent; seguit de les llistes d’espera, amb un 12,31 per cent; Urgències, amb el 12,31 per cent, i Traumatologia, amb un 11,82 per cent.

Ja per sota del 10 per cent, la qual cosa representa menys de cinc queixes, es troben els serveis de Ginecologia, Odontologia, Oncologia i Cardiologia, També n’hi ha hagut alguna per l’atenció rebuda a Urologia, Anestèsia i Reanimació, Pneumologia, Medicina interna i Otorinolaringologia.

Respecte a l’estat de tramitació en el qual es troben aquestes denúncies, un portaveu del Defensor del Pacient va recalcar que encara no té constància de quantes s’han portat a la justícia ordinària ni quantes han prosperat. Va recordar que “la justícia és lenta i alguns dels assumptes encara estan en estudi de viabilitat per un pèrit mèdic”. L’entitat no va precisar en quins centres sanitaris lleidatans han tingut lloc aquests suposats casos d’atenció deficient.

En el conjunt de Catalunya hi va haver 1.444 denúncies, la majoria a Barcelona, que segons les dades de l’associació és la segona comunitat autònoma amb més dies d’espera per ser intervingut, amb un total de 223. A nivell estatal, l’entitat va rebre l’any passat 10.509 casos de negligències (2.945 menys que l’any 2019), dels quals 528 han estat amb resultat de mort (229 menys que el 2019).

El descens generalitzat respecte al 2019 en totes les comunitats s’atribueix al fet que durant els tres mesos d’estat d’alarma es va paralitzar la major part de l’atenció sanitària al marge de la de la Covid.

tracking