SEGRE

TRIBUNALS TERCER SECTOR

La Fiscalia acusa l'excúpula de la residència Adesma de quedar-se 800.000 euros d'usuaris

Els investigats són l'expresident i l'extresorer, que són germans, i les seues parelles || La fundació, a la qual també haurien estafat, ho va denunciar el novembre del 2019 i s'ha personat com a acusació

Adesma gestiona la residència Sant Antoni de Pàdua de Lleida.

Adesma gestiona la residència Sant Antoni de Pàdua de Lleida.MAGDALENA ALTISEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Lleida s’ha querellat contra l’excúpula de la residència Adesma per haver-se apropiat suposadament diners d’usuaris, principalment de persones tutelades, així com de fons de la mateixa entitat, segons ha pogut saber aquest diari.

Els imputats són A.R.D., president de la fundació des de l’any 1995 fins al desembre del 2018; el seu germà R.R.D., que va ser tresorer fins al desembre del 2018, i les seues respectives parelles: M.C.F., que va arribar a ser vocal de l’entitat, i C.B. La Fiscalia considera que hi ha indicis que van cometre els delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat documental i estafa processal. S’estima que només dels tutelats s’haurien apropiat d’uns 800.000 euros.

El jutjat d’instrucció número 4 de Lleida ja s’ha fet càrrec de la investigació i està previst que els imputats i testimonis comencin a declarar al febrer. Adesma, una fundació privada sense ànim de lucre, gestiona la residència Sant Antoni de Pàdua de Lleida i un centre de dia a la Bordeta, i presta altres serveis com l’atenció domiciliària. L’entitat compta amb un centenar d’usuaris i aproximadament el mateix nombre d’empleats.

La investigació va arrancar l’any 2018 després de la denúncia d’un particular que va aportar detalls de les presumptes pràctiques il·legals que duia a terme la cúpula d’aquells anys. Se sospitava de l’apropiació indeguda durant anys dels diners de les persones tutelades i de fons de l’entitat (vegeu el desglossament).

Els Mossos d’Esquadra es van fer càrrec d’una investigació que s’ha prolongat fins a l’actualitat. Els investigadors van poder determinar presumptes pràctiques delictives dels antics responsables.

El president era assignat legalment com a tutor de desenes d’usuaris impossibilitats que no tenien familiars perquè gestionessin de manera adequada el seu patrimoni i ingressos, com marca la llei. Tanmateix, la dinàmica era una altra, segons la investigació. Gran part dels diners dels tutelats i del seu patrimoni van acabar suposadament passant a mans del president i dels seus familiars perquè no hi havia cap tipus de control.

Pel que sembla, retiraven habitualment diners i utilitzaven les seues targetes per al seu enriquiment i lucre personal, i van arribar a deixar sense patrimoni algun d’ells. També van aconseguir suposadament la cessió dels seus immobles. Els investigats haurien utilitzat els diners per adquirir propietats i fer tota mena de compres. La suposada apropiació, només per aquestes pràctiques, ascendiria a un total de 800.000 euros.

les claus

  • Quatre delictes. Els quatre querellats són investigats pels delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat documental i estafa processal. El jutjat d’Instrucció 4 investiga el cas després de la querella de la Fiscalia.
  • Tutelats. Els Mossos creuen que els investigats s’aprofitaven que el president entre els anys 1995 i 2018 era el tutor de desenes d’usuaris per apropiar-se dels diners de les víctimes i del seu patrimoni.

“Han perjudicat greument els tutelats i l’entitat”

Els investigats haurien creat diverses societats per obtenir beneficis de la fundació, ja sigui a través del sobrecost d’obres, lloguer de locals o la compra d’aliments, cosa que va causar un greu perjudici a l’entitat, segons la investigació.

El patronat de la fundació va descobrir aquestes suposades pràctiques il·legals i el mes de novembre de l’any 2019 va presentar una primera denúncia contra els ara investigats a Fiscalia. Posteriorment, s’hi van sumar dos denúncies més i s’han personat a la causa en qualitat d’acusació particular. Pel que sembla, els imputats haurien falsificat factures, desviat fons i també pagat per feines inexistents.

L’advocat d’Adesma, Jaume Liñán, va explicar ahir a aquest diari que “aquestes persones, que ja no tenen cap tipus de relació amb Adesma, han perjudicat greument els usuaris tutelats i la mateixa entitat. Nosaltres vam emprendre accions legals quan ho vam descobrir i ens hem personat com a acusació particular”. No es descarta que al llarg de la instrucció puguin ser imputades altres persones, entre les quals altres familiars de l’excúpula 

tracking