SEGRE

ENTREVISTA PARTIT POPULAR

Pablo Casado: «Som un partit renovat sense cap vincle amb l'anterior etapa»

El president del PP, Pablo Casado, va donar suport ahir a la campanya de la cap de llista per Lleida, Marisa Xandri. Entrevistat per SEGRE, va assegurar que l'actual PP no té res a veure amb l'etapa en què el seu extresorer Luis Bárcenas acaba de confessar que hi va haver finançament il·legal. A més, afirma que mai recolzaran el socialista Salvador Illa per ser president de la Generalitat i insisteix que PSC i ERC ja tenen tancat un pacte.

Pablo Casado, fullejant un exemplar de SEGRE just abans de l’entrevista.

Pablo Casado, fullejant un exemplar de SEGRE just abans de l’entrevista.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Què ha de dir sobre la confessió de Bárcenas que el PP es va finançar irregularment fins al 2009?

Sé exactament el mateix que vostè, en aquells anys no estava en la direcció del partit. El que he fet des que soc president és un compromís d’exemplaritat absolut que estic complint i fent complir.

Bárcenas inclou entre els que van rebre sobresous Pío García Escudero, que té un càrrec al partit, i Javier Arenas, que és senador.

Tenim l’absoluta tranquil·litat que qualsevol pràctica que s’hagués fet malament tindrà les conseqüències que em vaig comprometre a les primàries a exercir dins del partit.

Quines conseqüències?

Ho veiem en cada cas que hi ha hagut, en el qual tota persona que tingui qualsevol ombra de falta d’exemplaritat ha renunciat als seus càrrecs polítics i a les seues responsabilitats orgàniques. Per a nosaltres la justícia la dicten els jutges i així continuarem exigint aquesta exemplaritat.

Així, si algú fos imputat li exigirien responsabilitats?

Sempre ha estat així, els nostres estatuts ja ho marquen. Fins i tot abans de ser president del partit la meua posició contra la corrupció va ser molt clara i crec sincerament que és el que va portar els militants a elegir-me en les primàries com a president. Girar full d’una etapa molt negativa que ja ha tingut un cost molt elevat a les urnes. Un partit regenerat, un partit renovat, com el que presideixo, no té cap vincle amb aquella etapa.

Pel que fa a les eleccions a Catalunya, a què atribueix que el PP sigui ara minoritari?

Les anteriors es van convocar en clau plebiscitària i hi va haver una concentració de vots constitucionalistes entorn de Cs. Ara hi ha un àmbit sanitari, econòmic i de seguretat, qüestions en les quals el PP és la força més creïble i útil. Plantegem un pla de xoc sanitari contra la pandèmia i un altre d’econòmic. Tot això afegit a Lleida amb el tema agrícola i ramader. Ens preocupa la fruita de pinyol, perquè la PAC està molt mal negociada.

Si els seus vots són decisius, donarien suport al candidat del PSC, Salvador Illa, perquè sigui president de la Generalitat i evitar que ho sigui un independentista?

El cordó sanitari del PSC contra el PP continua vigent. El PP va guanyar a Castelldefels i Badalona i el PSC va pactar amb JxCat i ERC en contra del PP. És el PSC que podent pactar amb el PP sempre ho fa amb l’independentisme, hi ha 40 institucions governades pels independentistes i el PSC. Pedro Sánchez deu el lloc a JxCat i ERC, i els pressupostos, a ERC. I avui Carmen Calvo ha dit que això són escaramusses, que no hi haurà bloqueig entre PSC i ERC. Si el PSC pacta sempre amb ERC, si li deu la Moncloa i els pressupostos, amb qui pactarà Illa? Doncs amb ERC.

Ho dona per descomptat.

Absolutament. És una manca de respecte per a la intel·ligència dels catalans que tinguin la falta de vergonya de negar-ho. Que diguin la veritat. El PP no va pactar amb ERC i no farà president Illa perquè està a favor de la taula d’autodeterminació, és el pitjor ministre de Sanitat europeu i el PP té una alternativa i és un partit de govern fins i tot a Catalunya. Aspirem al canvi real, perquè els dos tripartits van ser nefastos i els deu anys d’independentisme, també.

Quina és la seua alternativa?

La volatilitat és tremenda. Es dona per bo que el PSC pot duplicar la seua representació i Cs reduir la seua a la cinquena part. La clau és de qui dependrà la governabilitat, de la CUP o del PP? Si hi ha un possible govern constitucionalista, ja veiem el que passa a Itàlia, els partits s’asseuen i elegeixen candidat.

Hauria de pactar amb el PSC.

No farem Illa president. Si hi ha una suma constitucionalista, serem clau per decidir qui la presideix. O a Itàlia es pot fer i aquí no?

Així doncs, aquesta hipotètica majoria constitucionalista l’hauria de liderar algú que no fos Illa.

Passa per algú que acrediti una gestió sanitària i econòmica digna del que mereix Catalunya. I no ens conformem amb el pitjor ministre de Sanitat d’Europa, ni amb un partit que depèn d’ERC, Bildu i Vox. Per què Sánchez en tres anys no ha resolt ni el Corredor Mediterrani ni Rodalies? Per què es conforma amb 5.000 milions menys per a la PAC? Perquè l’únic que li importa al PSC de Catalunya és ser la moneda de canvi per a la governabilitat a la Moncloa.

Vostè proclama que el PP és la vacuna contra l’independentisme, però aquest es va disparar mentre va governar el PP entre el 2011 i el 2018.

No és cert. El problema era que un partit hegemònic que no era independentista com CiU es va definir com a tal. I per què? Perquè tenia un problema social. I Artur Mas, el dia que va arribar en helicòpter al Parlament, va decidir que calia buscar un enemic aliè a la seua idea de Catalunya, que era l’“Espanya ens roba”. És el que ha passat, i jo apel·lo a la concòrdia, vull servir tots els catalans. M’és igual el que votin o que no ens puguin ni veure. Vull abaixar-los els impostos, resoldre l’ocupació, les cues en la sanitat, la llibertat educativa i l’okupació. M’ocupo dels problemes reals. Crec que els catalans pensen en la pensió de la mare i en el millor futur per als fills, i és el que vull contribuir a construir.

Hi ha catalans que pensen que el millor futur és la independència.

Sí, però el problema és quan és un projecte que no resol el teu dia a dia, que et treu d’Europa, que és la que et permet sobreviure amb els fons i les vacunes, i t’enfronta socialment als teus veïns. Som l’estat més descentralitzat d’Europa. Si anem a independitzar Catalunya, igual hi ha gent que vol independitzar Lleida de Catalunya, o Aran.On acaba el dret a decidir? Al teu barri, al teu DNI? Qui decideix què? Són conceptes que generen discussions que sempre que siguin legals no injuriaré, perquè a Espanya no es persegueix la ideologia.

Pla de xoc econòmic amb menys impostos Casado va recolzar la número u per Lleida, Marisa Xandri, i va proposar suprimir l’impost de Successions, el 3% addicional del Govern a l’IRPF i 15 taxes autonòmiques. Diu que així “les empreses tornaran”. Va visitar un restaurant i una granja per donar suport a hotelers i agricultors i a la tarda es va reunir amb representants de l’hostaleria i l’esquí a Vielha.

Pablo Casado, fullejant un exemplar de SEGRE just abans de l’entrevista.

Pablo Casado, fullejant un exemplar de SEGRE just abans de l’entrevista.MAITE MONNÉ

tracking