SEGRE

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYALA CANDIDATA DE...

Marta Vilalta: «La garantia d'un Govern independentista i d'esquerres és que guanyi ERC»

Marta Vilalta (Torregrossa, 1984) és la candidata d'ERC per Lleida en aquestes eleccions al Parlament i és també la secretària general adjunta del partit. Assegura que després dels comicis no hi haurà cap pacte amb el PSC. Proposa un Govern de la Generalitat ampli liderat pels republicans amb JxCat, CUP, PDeCAT i tenint en compte també ECP. Vilalta vol un nou referèndum d'independència, però amb molts més suports.

Marta Vilalta, candidata d’ERC per Lleida a les eleccions al Parlament de diumenge.

Marta Vilalta, candidata d’ERC per Lleida a les eleccions al Parlament de diumenge.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què està en joc aquest 14-F?

El lideratge del país: qui liderarà l’etapa de superar la crisi, de reconstrucció i de culminar el camí cap a la república catalana. Ens presentem per assumir el lideratge i acabar amb quaranta anys d’alternança sociovergent a la presidència. Creiem que la crisi s’ha de superar des de les polítiques d’esquerres que garanteixin la justícia social i des de l’avanç cap a la república catalana.

Qui els agradaria que formés part d’aquest Govern que proposen?

La nostra voluntat és configurar un govern ampli, fort, que lideri ERC i poder sumar JxCat, PDeCAT si té representació, CUP, i veure de quina forma podem també sumar ECP tenint en compte que compartim part del camí. Un Govern d’esquerres, independentista, perquè creiem que és la millor manera de respondre a les necessitats i reptes del país. La clau perquè sigui possible és que el lideratge el tingui ERC, com a la Paeria. Entre les altres formacions veiem com s’estan vetant. Nosaltres diem que no són moments de vetos entre els que compartim projecte, sinó que volem liderar i fer que les coses passin.

Quin paper hi tindrien els comuns?

Això és anar molt més enllà. La voluntat és aquest Govern ampli. El que segur que no passarà és un acord amb el PSC. És impossible que ens puguem entendre amb aquest PSC que ara el que fa és liderar el bloc del 155 i està disposat a acceptar els vots de Vox.

Un pacte entre ERC i el PSC és totalment inviable?

És totalment inviable i qui ho repeteix és perquè d’alguna forma vol intentar treure rèdit electoral dient mentides. ERC no pactarà amb el PSC. Hem vingut a liderar el país i fer àmplies majories, però independentistes i d’esquerres. La garantia que el futur Govern sigui independentista i d’esquerres és que guanyi ERC.

Quin impacte ha tingut la inhabilitació del conseller Bernat Solé?

La inhabilitació va arribar en el moment de configurar les llistes, la qual cosa li ha impedit ser el segon d’aquesta candidatura, i quan com a conseller té la màxima responsabilitat perquè es pugui votar de la millor forma possible. Res és casual. Tenim la repressió, la persecució, que vol intentar fer-nos abandonar. Que a Bernat Solé el substitueixi Meritxell Serret, que és exiliada política, és reafirmar-nos en la convicció que la repressió no serveix per aturar-nos. La solució mai vindrà de la via de la repressió, sinó per la via democràtica, del referèndum, de l’amnistia, que és el que estem treballant per fer possible.

Existeix l’‘efecte Illa’?

L’operació Illa és l’enèsim intent del bloc del 155, dels aparells de l’Estat, d’intentar derrotar l’independentisme. Ho han intentat de diverses maneres i estan disposats a tot. Hem de demostrar que allà on l’independentisme i el republicanisme és fort és a les urnes i que aquesta operació Illa quedi en res.

Per què un votant independentista ha d’optar per Esquerra Republicana?

Perquè podem guanyar i estem convençuts que guanyarem. Perquè som útils per superar la crisi actual, com ja fem des d’ajuntaments i el Govern: ajudar tots, fer els ajuts necessaris, reforçar el sistema sanitari, mantenir les escoles obertes... També per reconstruir el país des del progressisme, la justícia social, un model que tingui en compte tothom i no aplicant les mateixes solucions que en la crisi anterior. Som útils per culminar el camí cap a la república. Hem analitzat el que ha passat des de l’octubre de l’any 2017 i sabem que per guanyar necessitem sumar, ser més, preparar-nos per tornar a fer un referèndum, guanyar-lo, i implementar el resultat. I perquè ERC és l’únic partit que pot guanyar el PSC.

El camí cap a la república és anar sumant forces per forçar l’Estat a fer un referèndum o fer-lo unilateralment?

Volem sumar tota la fortalesa per forçar l’Estat a fer un referèndum. La fortalesa d’Esquerra Republicana va servir perquè el Govern espanyol reconegués que hi havia un conflicte polític. Va servir per construir una taula de negociació. Però no ens quedarem de braços plegats a esperar que l’Estat atengui aquestes demandes majoritàries. Si no hi ha possibilitat d’acordar-ho, malgrat que sigui la nostra prioritat, ho haurem de tornar a fer com ja vam fer l’1-O. En tots dos casos necessitem haver sumat la màxima fortalesa perquè el que volem no és només fer un referèndum, declarar la independència, sinó que volem fer-la i construir aquesta república.

Creuen que el pla de Rodalies de Lleida és adequat?

No respon a les expectatives del territori i al que mereixem. Anem molts anys tard. És necessari que la xarxa incorpori totes les línies i no podem esperar al 2024.

tracking