SEGRE

NORMATIVA PADRÓ

La Paeria de Lleida comença a empadronar okupes als habitatges en els quals s'han instal·lat

Des del passat dia 1, quan fins ara havien de ser inscrits en els centres cívics de barri o a l'alberg || Aplica una resolució de l'INE que estableix que el padró ha de reflectir el domicili real

Imatge d’arxiu de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, que centralitza els tràmits del padró.

Imatge d’arxiu de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, que centralitza els tràmits del padró.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els okupes ja poden empadronar-se als habitatges on resideixen irregularment a la ciutat, després que el passat dia 1 d’aquest mes entrés en vigor un decret d’alcaldia que autoritza aquest tràmit.

Aquest decret en deroga un d’anterior que els obligava a empadronar-se als centres cívics dels barris o a la seu de l’alberg del carrer Panera en el cas que sol·licitessin ser donats d’alta.

El preàmbul del decret, que figura a la documentació dels tràmits del padró de la pàgina web de la Paeria, assenyala que aquest nou protocol aplica les directrius sobre aquesta matèria incloses a la resolució del 29 d’abril del 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i de la direcció general de Cooperació Autonòmica i Local.

Indica que una és que “el padró ha de reflectir el domicili on viu realment cada veí del municipi, i de la mateixa manera que la inscripció padronal és completament independent de les controvèrsies juridicoprivades sobre la titularitat de l’habitatge, ho és també de les circumstàncies físiques, higienicosanitàries o d’una altra índole que afectin el domicili”.

També explica que arran d’una moció presentada per la CUP, el ple de la Paeria va acordar el passat 30 d’octubre redactar un nou protocol d’accés al padró “d’acord amb la normativa vigent”.

Aquest nou protocol regula l’empadronament “de residents que no disposin de domicili, que es trobin en situació d’ocupació irregular o tenen domicilis que no compleixen la normativa”.

En el cas dels okupes, estableix que quan sol·licitin donar-se d’alta a l’habitatge en el qual es troben, hauran de fer constar la direcció, que no disposen d’un títol jurídic (com una escriptura de propietat o un contracte de lloguer) i detallar si els serveis socials coneixen o no la situació en què es troben.

El departament municipal d’Estadística els empadronarà a l’habitatge que okupen una vegada que els serveis socials hagin acreditat que viuen allà.

Si els serveis socials no tenen contacte amb ells, Estadística haurà d’acreditar el lloc de residència a través d’una notificació certificada o una visita a domicili i els donarà d’alta una vegada l’hagi verificat.

En el cas dels sensesostre, també hi ha dos opcions. Si l’empadronament es fa a instàncies dels serveis socials, se’ls dona d’alta a l’alberg del carrer Panera 7.

Aquest nou decret també en deroga un altre del 2007 que impedia empadronar més d’un nombre determinat de persones en funció de la superfície de l’habitatge per evitar la seua sobreocupació.

Ara no hi ha límit, encara que si detecta que hi pot haver sobreocupació, la Paeria pot demanar a la Generalitat la cèdula d’habilitabilitat i iniciar un expedient sancionador.

tracking