SEGRE

SERVEIS INNOVACIÓ

Aqualia transforma en combustible per a cotxes el llot de la depuradora

És un projecte pioner a Catalunya que va començar fa un any en col·laboració amb la Paeria || Sis vehicles de l'empresa ja funcionen amb aquest nou sistema

La màquina que crea el biocombustible amb el gas del llot al costat d’un vehicle que funciona gràcies a ell.

La màquina que crea el biocombustible amb el gas del llot al costat d’un vehicle que funciona gràcies a ell.AQUALIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Imaginin-se utilitzar les tones de llot que recullen cada dia les depuradores de les ciutats en un combustible per a cotxes. Això és el que està fent Aqualia a la depuradora de Lleida des de fa un any gràcies a un projecte pioner a Catalunya que per ara està donant excel·lents resultats.

La iniciativa la va promoure el departament d’R+D d’aquesta empresa i, en col·laboració amb la Paeria, des del març de l’any passat està testejant i fent proves d’aquest nou biocombustible. El cap de servei d’Aqualia a Lleida, Joan Casanovas, diu que aquest projecte es basa a “reutilitzar el fang que s’extreu de les depuradores i utilitzar el gas que desprèn com a biocombustible”.

Aquest nou carburant només està pensat per a vehicles que consumeixen gas, però per ara “està donant molt bons resultats i sis cotxes de la nostra flota ja utilitzen aquest combustible, que actua com un succedani molt efectiu del conegut com GLP (gas liquat del petroli)”.

L’objectiu a llarg termini amb aquest projecte és crear un nou tipus de combustible a partir del fang, que en els últims anys s’ha descobert que pot tenir múltiples usos si es tracta degudament. “Amb els llots que recollíem de la depuradora fèiem adob orgànic i biogàs”, amb el qual produeixen fins al 35 per cent de l’energia que la planta depuradora necessita, segons Casanovas, “i ara portem un any amb aquesta iniciativa pionera a Catalunya per veure’n els usos com a combustible per a vehicles”.

La patent d’aquest carburant la té Aqualia i, a banda de Lleida, està fent proves pilot d’aquest projecte en dos depuradores més d’Espanya. “A la de Chiclana, a Andalusia, el projecte l’estem desenvolupant amb l’empresa Seat”, va afegir Casanovas que, malgrat els bons resultats que està donant als vehicles de prova a Lleida, va recalcar que el projecte “es troba encara en una fase molt inicial i, de fet, no s’ha presentat públicament, ja que la pandèmia del coronavirus va obligar a ajornar la seua presentació oficial”.

.

El carburant es genera a partir del gas que desprèn el llot, amb el qual també es fa biogàs

D’altra banda, l’alcalde, Miquel Pueyo, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, van visitar ahir la planta depuradora de Lleida. Els responsables de l’equipament els van informar que la planta pot eliminar el 73 per cent del nitrogen i el 85 per cent del fòsfor, dos elements molt contaminants, de les aigües que tracten.

Els equips d’emergència, ahir a la tarda al lloc de l’accident.

Els equips d’emergència, ahir a la tarda al lloc de l’accident.X. SANTESMASSES

tracking