SEGRE

TRIBUNALS

Tot sobre el cas Hasél: un repàs a les seves condemnes

Després d’un controvertit historial amb la justícia, el raper lleidatà va ser detingut el 16 de febrer pels Mossos d’Esquadra a la Universitat de Lleida i va ingressar a la presó

Tot sobre el cas Hasél: un repàs a les seves condemnes

Tot sobre el cas Hasél: un repàs a les seves condemnes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 15 de febrer el raper lleidatà Pablo Hasel es va atrinxerar per dificultar la seua detenció i empresonament. L'arrest va tenir lloc finalment dimarts 16 de febrer a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida i ha implicat un extens debat entre els que defensen la seua posada en llibertat i els que consideren justa la seua condemna. Una polèmica que s'ha situat en la primera línia mediàtica. Malgrat això, la situació ha transcendit més enllà de les xarxes i els mitjans; representatiu d’això, doncs, poden ser les massives manifestacions i aldarulls que s’han produït en tot l’Estat per exigir l’alliberament d’Hasél.

Tanmateix... Per què ha d’entrar a la presó? Quins són els delictes que ha comès?

El 2011 va ser detingut i acusat d’apologia del terrorisme

L'ocubre de 2011 Pablo Hasel (el seu nom real és Pau Rivadulla) va ser detingut per ordre de l'Audiència Nacional acusat d’un delicte d’exaltació de la violència i enaltiment del terrorisme a Internet. Van registrar la seua casa i va ser traslladat a Madrid.

Primera condemna per enaltiment del terrorisme el 2014

Ja des dels seus inicis, Hasél va destacar per les seues cançons i lletres de tall crític, polític i anticapitalista. L’abril de 2014, el raper es veuria sancionat per primera vegada a través d’una condemna de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme, ja que, segons l’Audiència Nacional, a les seves cançons es desitjava que es cometessin atemptats d’ETA, els Grapo, Terra Lliure o Al-Qaeda. Si bé les polèmiques per l’esmentada condemna van ser bastament criticades per la presumpta vulneració al dret a la llibertat d’expressió, els magistrats van afirmar que en les lletres el discurs de l’odi bategava d’una manera patent, ja que, segons ells, el raper “incitava a la violència i justificava les accions i el desig de noves actuacions terroristes”.

Davant d’això, i a petició de la Fiscalia, el jove raper s’enfrontava a dos anys de presó per l’esmentat delicte, tot recolzat i basat en una desena de cançons amb expressions al·lusives a bandes terroristes publicades en el seu perfil de YouTube.

El raper va negar que les seues lletres enalteixin el terrorisme. “Sóc comunista. Ningú no m’ha d’imposar a qui he de respectar. Em condemnaran per no veure com a terroristes a comunistes presos o condemnats per la lluita armada”, va afirmar Hasél a la sortida del seu judici.

Hasél, en el moment d'entrar a la sala de vistes el 2014 / SEGRE

Durant el judici, la defensa va assegurar davant del tribunal que no es donaven les condicions delictives que desvirtuïn el dret a la llibertat d’expressar idees i opinions com demostra que en la causa no s’ha personat ningú que s’hagi sentit injuriat i que relacionar les lletres de

les cançons amb bandes terroristes concretes és un exercici d’interpretació de la fiscal. En canvi, la Fiscalia va recordar que el dret a la llibertat d’expressió té límits com l’obligació de l’Estat a perseguir aquest tipus de delictes per justificar el terrorisme.

El Suprem va confirmar el març de 2015 la condemna de dos anys de presó imposada per l'Audiència Nacional i el 2019 aquest últim tribunal va decidir deixar la condemna en suspens.

Concert suspès a les festes de Lleida el 2014

La inclusió d'un concert de Pablo Hasel a la festa major de Lleida el maig del 2014, per part de l'empresa privada Backstatge, va generar polèmica, fins al punt que l'ajuntament el va suspendre. "Crec que tot ha estat un error", va qualificar llavors la programació del concert l'alcalde Àngel Ros.

La cancel·lació va provocar les crítiques de la CUP i d'usuaris de les xarxes socials.

Pintades a la seu del PP a Lleida

Malgrat que els fets es remunten a l’octubre de 2013, el jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida condemnava Hasél divendres 16 de maig de 2014 a pagar 208 € per efectuar pintades amenaçadores a la façana de la seu del Partit Popular de Lleida, d’entre les quals n’apareixia una amb la cita “Les retallades cauran sobre vosaltres, no estareu tranquils”.

El jutge va considerar que el raper va ser l’autor del grafiti, per la qual cosa va haver de pagar 160 € de multa i indemnitzar al partit amb 48 €.

Al banc dels acusats per una cançó contra Àngel Ros

El raper va haver de tornar a asseure’s al banc dels acusats el 2016 com a presumpte autor d’un delicte lleu per la cançó “Menti-ros”, dedicada al llavors alcalde de Lleida, Àngel Ros.

La cançó, que contenia frases com “Àngel, malparit, et mereixes un tret, t’apunyalaré, t’arrancaré la pell a tires”, va suposar la sol·licitud ferma per part de la Fiscalia, que demanava per als acusats (tant ell com el raper Ciniko, que també col·laborava en la cançó) una pena d’un any i tres mesos de presó, a part del pagament d’1.800 € de multa per càrrecs relatius al delicte lleu de falta de respecte a les autoritats.

De la mateixa manera, es va exigir a Hasél que retirés la cançó de qualsevol xarxa social, esborrant qualsevol rastre aparent.

Amb referència a la cançó, Àngel Ros va afirmar que s’havia sentit “amenaçat i intimidat”, de la mateixa manera que també va témer per ell i la seua família.

Finalment, la condemna va ser ratificada, aprovada i fixada en un pagament de 540 €, repartits en un pagament fraccionat de 6 € diaris en un període estès de 3 mesos.

Agressió a un periodista de TV3

Els passat sdies 15 i 16 de febrer, no van ser els primers en què Pablo Hasél es va atrinxerar a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida. El juny de 2016 el raper va ser arrestat per increpar, agredir i ruixar amb líquid de neteja tres periodistes (dos de TV3 i un fotògraf de SEGRE) durant una okupació de l'edifici de la UdL.

Un moment de l'agressió als periodistes al Rectorat / Laura Cortés, ACN

Si bé Hasél no va ser l’únic acusat implicat en aquesta acció, sí que va rebre multitud de denúncies, la majoria recolzades en l’enregistrament dels fets, amb el qual els Mossos d’Esquadra el van identificar. Per això, i en el mateix moment dels esdeveniments, el cantant va ser detingut pel cos policial, acusat d'un delicte contra la integritat física.

Es va negar a declarar a la comissaria i finalment va quedar en llibertat amb càrrecs.

Hasél, en el moment de la seua detenció després dels incidents al Rectorat el 2016 amb periodistes / SEGRE

Hasél no va acudir 9 d’abril al judici pels esmentats fets. Per això, va estar sota una ordre de crida i cerca. Després de ser detingut en un control de trànsit a Benicarló (Castelló), el raper quedaria lliure, a l'espera de la seva presència en el judici, celebrat posteriorment.

Per l'agressió a un periodista de TV3 (que va ser qui va presentar denúncia formal), el juny de 2020 va ser condemnat a sis mesos de presó i a una indemnització de 12.000€ a la víctima.

ALTERCAT A LA SUBDELEGACIÓ DEL GOVERN ESPANYOL

Hasél té pendent un judici per les protestes a la subdelegació del Govern espanyol a Lleida per la detenció de l’expresident Carles Puigdemont el març del 2018, on es va produir un intent d'assalt a l'edifici.

SEGONA CONDEMNA PER ENALTIMENT DE TERRORISME, I AQUEST COP TAMBÉ PER INJURIES A LA CORONA

El març de 2018 l’Audiència Nacional va tornar a conmdenar el raper per delictes d’enaltiment del terrorisme. A diferència del 2014, però, en aquesta ocasió se li van sumar càrrecs per injuriar a la Corona i a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

En referència a aquesta última menció, el seu origen es troba en una sèrie de piulades (més de 60 en total, totes publicades entre 2014 i 2018) en les quals Hasél parlava de les esmentades agrupacions terroristes, de la Corona i de les forces de seguretat. Aquestes piulades es van prendre com un atac personal i directe a la Casa Reial i als seus membres.

El setembre de 2018 es faria pública la rebaixa de la condemna de dos anys a nou mesos. Segons indicava la Sala d’Apel·lació; “les expressions utilitzades són menys explícites que aquelles per les quals se'l va condemnar en un passat”.

D’aquesta manera, i malgrat que el raper recorregués el novembre al Tribunal Constitucional (qui, no va admetre l’esmentat recurs). Així, els 9 mesos de presó se sumaven als dos anys de la sentència de l'Audiència el 2014 que va quedar en suspensió.

tancada a la udl, EMPRESONAMENT I PROTESTES

El 28 de gener l'Audiència Nacional (AN) va donar deu dies al raper lleidatà perquè entrés voluntàriament a la presó, després que el Tribunal Constitucional decidís no admetre a tràmit el recurs d'empara presentat per la seva defensa contra l'última sentència de l'Auciència.

Els Mossos d’Esquadra el van arrestar finalment dimarts 16 de febrer a les 8.30 hores al Rectorat de la Universitat de Lleida, on es va tancar dilluns al matí companyat de desenes d'activistes, i el van traslladar al Centre Penitenciari de Ponent perquè compleixi la condemna de l’Audiència Nacional de nou mesos de presó –que poden arribar a ser més de dos anys perquè l’artista ja ha dit que no abonarà la multa que inclou la pena– pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

Imatges del tancament al Rectorat

La policia catalana, que dilluns va rebre l’ordre de detenció de l’Audiència Nacional, va desplegar a partir de les 06.30 hores del dia 16 un ampli dispositiu en el qual van participar agents Brigada Mòbil (Brimo), de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro) i de seguretat ciutadana per desallotjar el mig centenar de persones que s’hi van atrinxerar dilluns a la nit, col·locant barricades als accessos, al costat de Pablo Rivadulla (nom real de Hasél). Van ser identificades i van abandonar el Rectorat sense incidents.

Finalment, els Mossos van procedir a la detenció de Hasél, que no va oposar resistència, posant així punt final a més de 20 hores de tancada.

L'empresonament va desencadenar dos jornades seguides de protestes a Lleida i altres punts de l'Estat. A la capital del Segrià, després de les manifestacions pacífiques es van produir disturbis (més informació).

UNA ÚLTIMA CONDEMNA DE 2,5 ANYS PER AMENAÇAR UN TESTIMONI

Dijous 18 de febrer, amb Hasél ja empresonat, l’Audiència de Lleida va confirmar una altra condemna de dos anys i mig per al raper per amenaçar un testimoni d’un judici contra un guàrdia urbà de Lleida, pena que podria sumar-se als nou mesos de presó que està complint

per enaltiment al terrorisme.

El tribunal va confirmar les penes de presó que el jutjat penal número 3 de Lleida va imposar a Hasel pels delictes d’obstrucció a la justícia i amenaces, en una sentència notificada dos dies després que el raper ingressés a presó per complir una condemna de nou mesos per enaltiment al terrorisme que l’Audiència Nacional va descartar suspendre.

El jutjat de Lleida haurà de decidir ara si obliga el raper a complir aquesta nova pena de presó, que se sumaria a la de nou mesos per la qual va entrar dimarts al centre penitenciari de Ponent, encara que la sentència pot ser encara recorreguda davant del Tribunal Suprem.

En aquest sentit, la Fiscalia està estudiant encara si sol·licita al jutjat que Hasel compleixi ara la nova condemna de dos anys i mig –una vegada liquidi la de nou mesos– o quan la sentència sigui ferma, encara que la nova pena ja podria tenir efectes en la classificació

penitenciària del raper, encara pendent d’avaluació, i el seu accés al règim de semillibertat.

Així mateix, s’hi sumaria un altre any de reclusió per no pagar les multes de diverses sentències, sumant un total de pena de 6 anys i mig.

tracking