SEGRE

Catalunya avisa que les UCI segueixen plenes i que el risc d'una altra onada és "dramàtic"

Vergés defensa esperar per veure com evolucionen els contagis i els resultats de la vacunació

Les noves habitacions disposen d’última tecnologia i equipament com els d’una UCI.

Les noves habitacions disposen d’última tecnologia i equipament com els d’una UCI.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut en funcions de la Generalitat, Alba Vergés, ha avisat aquest dilluns que les UCI segueixen plenes, pel que veu necessari esperar abans d’aixecar restriccions per frenar el Covid-19 a Catalunya: "El risc d’una quarta onada partint d’aquesta situació és molt dramàtic".

En una entrevista a TV3, ha advertit que Catalunya està en un "moment fràgil", raó per la qual el Procicat s’ha donat set dies per valorar si els contagis s’han estabilitzat o la incidència del virus torna a pujar, ha dit.

En aquest sentit, ha advocat per donar temps perquè baixi la pressió assistencial i es notin els resultats de la vacunació en "setmanes molt clau", com ja ha ocorregut –ha dit– en sanitaris i ancians en residències, ja immunitzats.

A més, ha defensat ser prudents en avançar dates per a les flexibilitzacions, per "respecte" a les persones que tenen negocis i que estan pendents de poder obrir, o poder fer-ho més hores.

SETMANA SANTA I VACUNACIÓ

Preguntada per si pot salvar-se la Setmana Santa, ha contestat que la seua conselleria sempre intenta trobar un equilibri entre la societat i la situació epidemiològica, però ha afegit: "Des de Salut mai no hem treballat en termes de salvar estiu o Setmana Santa".

Ha dit que al juny la situació era molt diferent perquè el risc de rebrot era molt baix, per la qual cosa a l’estiu "es va poder recuperar vida, i això va donar molt aire a la societat" abans de les noves onades.

Després d’anunciar-se la inclusió del col·lectiu de 45 a 55 anys en el pla de vacunació, ha explicat que hi pot haver "canvis" en els criteris de vacunació i que les persones de 55 a 70 poden entrar en el pla també quan s’autoritzin noves vacunes com la de Jansen, d’una dosi.

Per als majors de 80 anys que no puguin desplaçar-se, ha explicat que Atenció Primària està dissenyant un dispositiu de vacunació a domicili, agrupant sis persones per no perdre cap dosi del vial.

NOVA CONSELLERIA DE SALUT I FERROVIAL

Preguntada per si repetirà a la Conselleria de Salut si ERC lidera el nou Govern, ha destacat que els equips dels partits estan en plenes negociacions; i sobre si comptaria de nou amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit: "Ja es veuria. S’hauria de veure a tot l’equip quines intencions té la gent, quines ganes... La pandèmia és molt dura".

Arran de la investigació de l’Oficina Antifrau sobre el contracte de rastreig de Salut amb Ferrovial, ha afirmat que la seua prioritat com a consellera ha estat enfortir el sistema públic de salut: "Tornarem a explicar, si fa falta, el que hem explicat en seu parlamentària."

I ha afegit que contractar aquest servei amb Ferrovial va ser "en aquell moment l’única opció possible per iniciar un seguiment de contactes massiu" de Covid-19.

També ha valorat el projecte 'Obrir Girona', que busca celebrar esdeveniments públics massius de forma segura: "Garantir que s’és lliure de Covid no és tan fàcil. El 'Covid free' no existeix de forma taxativa, però des del departament de Salut tenim una posició de molt interès" i treballen amb l’organització per estudiar la iniciativa.

tracking