SEGRE

Lleida presenta el protocol pel qual els okupes es poden empadronar

L'ajuntament explica que es tracta de "garantir els seus drets de ciutadania" i de complir la normativa vigent

La roda de premsa de presentació del nou protocol d'empadronament.

Lleida presenta el protocol pel qual els okupes es poden empadronarAjuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria ha posat en marxa aquest mes de febrer un nou protocol de funcionament del procés d’empadronament al municipi de Lleida, que permetrà inscriure al padró a totes les persones al seu domicili habitual, encara que hi siguin de forma irregular, tal com va avançar SEGRE, com a via "per a garantir els seus drets de ciutadania i en compliment de la normativa vigent", segons ha explicat l'ajuntament.

El consistori també ha anunciat la posada en marxa d'una web que recull tots els tràmits i informació relacionada amb aquest procés i que es podrà consultar en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, romanès i wòlof).

“L’objectiu que hem de perseguir com a administració és que totes les persones que conviuen en el nostre territori tinguin els mateixos drets i llibertats i això és el que busca aquest protocol. L’empadronament és un metadret que obre la porta a altres drets com la salut, l’educació o els serveis socials”, ha destacat avui la regidoria de Participació i Lluita contra la corrupció, Elena Ferre, en la presentació d’aquesta iniciativa.

Ferre ha dit que “l’objectiu del padró és conèixer la realitat del territori, saber la població real de la ciutat, per poder desenvolupar acció de govern eficient i efectiva, adreçada al conjunt real de la població”.

“El fet que totes les gestions relacionades amb el padró es puguin fer de forma electrònica, a més de ser un exercici de transparència, publicitat i informació, també permet fer-les en qualsevol moment i des de qualsevol lloc, sense haver de demanar cita i estalviant temps de desplaçament i d’espera a la ciutadania. Podem passar d’haver de demanar cita en dues o tres setmanes a poder fer la petició les 24 hores del dia des del sofà de casa sense haver de desplaçar-se o sense haver de deixar les obligacions laborals o familiars. En tot cas, per casos d’urgència o emergència social sempre es disposa d’un correu electrònic i telèfon, a més de l’opció d’anar presencialment a l’Omac”, ha explicat la segona tinent d’alcalde i regidora de Govern Obert, Jordina Freixanet.

el nou protocol

La tasca de l’Ajuntament pel que fa a l’empadronament, segons fixa la normativa, és comprovar la identitat de la persona (nom i cognoms, sexe, nacionalitat, lloc i data de naixement i número de document d’identificació) i quin és el seu domicili habitual, confirmant que hi ha una situació de permanència al municipi, "però no li correspon fer cap comprovació o judici de valor sobre la legalitat de la seva residència", explica la Paeria, que afegeix que el fet d’empadronar una persona en un habitatge no implica res respecte a cap conflicte que hi pugui haver sobre la propietat de l’immoble.

DOCUMENT | El nou protocol d'empadronament a Lleida

“Des de fa uns anys, el simple fet d’empadronar-se per una part de la població ha estat un tràmit difícil i poc accessible. L’empadronament és la porta d’entrada a molts altres drets, com la sanitat i l’educació, i el nostre paper ha de ser garantir, fer accessible, ràpid i àgil per a les persones aquest dret tan bàsic”, ha justificat la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall.

El nou protocol té per objectiu regular el procés d’empadronament d’aquests residents que no disposen de domicili, que es troben en situació d’ocupació irregular o que tenen domicilis que no compleixen la normativa que regula les seves característiques, deixant constància de la situació real de residència que està succeint.

L’empadronament tindrà lloc a l’habitatge de residència encara que sigui ocupat de forma irregular (fins ara en aquests casos es feia als centres cívics) i quan es tracta de persones sense sostre es farà al menjador social del carrer Panera número 7, ha assenyalat Sall.

tracking