SEGRE

ANIVERSARI COP D?ESTAT FALLIT

Conclouen que gairebé tota la informació sobre el 23-F ja s'ha fet pública

Josep Pau i l'historiador Xavier Casals

D’esquerra a dreta, Josep Pau, Sandra Castro i Xavier Casals.

D’esquerra a dreta, Josep Pau, Sandra Castro i Xavier Casals.MAITE MONÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quaranta anys després del fallit intent de cop d’estat del 23-F, l’exdiputat per Lleida Josep Pau, present al Congrés durant aquell dramàtic dia, i l’historiador Xavier Casals, van debatre ahir sobre les qüestions que encara avui podrien quedar per resoldre d’aquell intent colpista, i van concloure tots dos que ja no queda a penes informació per sortir a la llum. Ho van fer en el debat El cop del 23-F 40 anys després: més claredat o més confusió? organitzat per l’àrea de Drets Civils de la Paeria.

Casals va repassar el cop des dels seus precedents històrics més immediats fins a les seues conseqüències polítiques per a l’Espanya del 1981, i va defensar la seua tesi que es va tractar d’una “solució constitucional” ordida i executada a l’ombra pel ja mort general Alfonso Armada, la pretensió del qual era la d’arribar a la presidència i fer fora Adolfo Suárez del poder, i va afirmar que el rei Joan Carles n’estava al corrent.

Tant per a l’historiador com per a l’exdiputat, tenim una fotografia completa, però borrosa

Per als dos ponents participants, ja ha sortit a la llum gairebé tota la informació relativa al 23-F, tret d’alguns documents o enregistraments que s’han perdut. Per a Pau “ja es tracta més d’una qüestió d’interpretacions personals que no de fets publicats”.

Reconeix que durant les primeres hores van passar molta por, “sobretot en el moment en què els guàrdies civils es van emportar alguns polítics fora de l’hemicicle”, entre ells Felipe González, però que després van anar guanyant una mica de calma quan es van assabentar (per un transistor que ocultava Fernando Abril Martorell) del discurs del rei cridant a l’Exèrcit a deposar la seua actitud, fins que van poder sortir del Congrés ja l’endemà a la tarda.

tracking