SEGRE
Salut comença a administrar la vacuna AstraZeneca a Lleida

Salut comença a administrar la vacuna AstraZeneca a LleidaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest divendres una nova actualització de l’estratègia de vacunació amb els següents grups prioritaris que seguiran els actuals i les recomanacions d’immunització de les persones que han passat la malaltia.

El document manté l’edat com a principal factor de risc i partint d’això ha afegit nous grups als acordats la setmana passada, com és el de 56 a 59 anys, mentre que deixa per més endavant la definició de les persones amb patologies cròniques menors de 60 anys que seran immunitzades en primer lloc.

Els qui de moment no estaran sotmesos a l’edat són els reclusos: la població penitenciària "es vacunarà més endavant en funció de disponibilitat de vacunes i amb independència de criteris d'edat".

"Per raons de factibilitat i d’accés als centres en els quals es troben i, atenent el risc més gran d’exposició i al principi de necessitat i de protecció davant la vulnerabilitat, es recomana agrupar i simplificar les activitats de vacunació en aquesta població, atenent les circumstàncies de cada centre. S’utilitzarà la vacuna indicada per a cada intern depenent de les seues circumstàncies individuals (edat)", assenyala.

La campanya continuarà discorrent per una de doble via fins que arribin noves vacunes: la marcada pels fàrmacs d’ARN missatger -Pfizer i Moderna-, que reserva a la gent gran, i la d'AstraZeneca, basada en un adenovirus-, i que de moment dedica a la població d’entre 45 i 55 anys i treballadors essencials per sota d’aquesta edat.

En qualsevol cas, la pauta ha d’administrar-se amb el mateix preparat perquè "de moment no hi ha disponibles dades d’intercanviabilitat entre vacunes, encara que hi ha estudis en marxa".

PFIZER I MODERNA

Són les que s’han vingut utilitzant en la primera fase que va començar el passat 27 de desembre amb els primers grups diana dels 15 que recull l’estratègia.

La pauta de Comirnaty (Pfizer) és de dos dosis de 0,3 ml amb una separació de 21 dies entre ambdues, i la de Moderna és de dos dosis de 0,5 ml amb una separació de 28 dies. Ambdues es continuaran utilitzant per immunitzar les persones més vulnerables per raó d’edat elevada o factors de risc relacionats amb un pitjor pronòstic per covid en aquest ordre:

- GRUP 1: Usuaris de residències i els seus treballadors.

- GRUP 2: Sanitaris i sociosanitaris de primera línia.

- GRUP 3A: Treballadors que, fins i tot no sent de primera línia, tenen un nivell d’exposició alt: treballadors d’àmbit hospitalari i d’atenció primària i de l’àmbit de l’odontologia, higiene dental i un altre personal sanitari que atén pacients sense mascareta més de 15 minuts.

- GRUP 5: Gent gran.

5A: Majors de 80 anys.

5B: Persones de 70 a 79 anys.

5C: Persones de 60 a 69 anys

- Grup 7: Persones amb menys de 60 anys amb condicions de risc alt de covid-19 greu.

- GRUP 3B major de 55 anys: Personal serveis SP gestió i resposta a la pandèmia; personal sanitari i sociosanitari no vacunat anteriorment; fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, oficines de farmàcia, protètics dentals; personal IIPP.

- GRUP 3C MAJOR DE 55 anys: Resta de personal sanitària i sociosanitària no vacunat anteriorment.

- GRUP 6 MAJOR DE 55 ANYS: Col·lectius amb funció essencial per a la societat

6A: Forces i Cossos de Seguretat, Emergències i Forces Armades

6B: Docents i personal d’educació infantil i educació especial

6C: Docents i personal d’educació primària i secundària

- GRUP 8: Persones de 56-59 anys

En els grups 3A, 4, 5A, 7, 3B, 3C, 6A, 6B i 6C la vacunació "podrà encavalcar-se per qüestions organitzatives i de factibilitat".

ASTRAZENECA

En aquest cas, la pauta és de dos dosis de 0,5 ml separades entre 10 i 12 setmanes (preferiblement 12), ja que s’ha apreciat una eficàcia més elevada.

Segons l’estratègia, i després de revisar en detall la informació de seguretat d’aquest medicament en persones amb una o més comorbiditats, com malalties cardiovasculars, respiratòries o diabetis, que representaven el 39,3% del total de participants en els assajos clínics, conclou|acaba que el perfil de seguretat és similar al de la resta d’intervinents.

"Per tant, no existeixen problemes de seguretat ni contraindicacions per a l’ús d’aquesta vacuna en persones amb malalties o tractaments concomitants. A més, les dades d’eficàcia de la vacuna són similars en els participants sense i amb comorbiditats", aferma el document, que reserva AstraZeneca per a aquests col·lectius:

- GRUP 3B =55 ANYS

- GRUP 3C =55 ANYS

- GRUP 4: Grans dependents de fins 55 anys.

- GRUP 6 (6B, 6B I 6C) =55 ANYS

- GRUP 9: Persones de 45 a 55 anys

La vacunació dels grups 6B, 6C i 9 podrà encavalcar-se per qüestions organitzatives i de factibilitat.

AMB QUALSEVOL

- GRUP 4: Grans dependents no institucionalitzats. Aquest grup serà immunitzat amb vacunes d’ARN missatger o amb AstraZeneca "en funció de l’edat de la persona i de la factibilitat".

Aquest col·lectiu inclou als que han sol·licitat el reconeixement i als que no ho hagin fet encara però estigui "mèdicament acreditat per tenir malalties que requereixin intenses mesures de suport per desenvolupar la seua vida", estiguin o no institucionalitzats.

Les persones que són remunerades per atendre’ls a les seues llars "es vacunaran en la mateixa visita" si no ho han fet abans.

I ELS QUI HAN PASSAT LA COVID?

La gran majoria de les persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralizants, a més d’estimular la inducció de resposta de cèl·lules T; el nombre de casos amb reinfecció documentada és molt baix en els 6 mesos posteriors al diagnòstic, però encara no està clar en quin percentatge estan protegits els que han passat la malaltia i per quant temps.

Atenent aquestes premisses, el document divideix en quatre grups les persones que han estat contagiades:

1. Majors de 55 anys que ja han rebut una dosi: vacunació amb pauta de dos.

2. Majors de 55 anys amb diagnòstic d’infecció després de rebre la primera dosi rebran la segona quan estiguin completament recuperades i hagi finalitzat el període d’aïllament.

3. Menors de 55 anys. Vacunació amb una sola dosi als sis mesos després del patiment o el diagnòstic d’infecció.

4. Menors de 55 anys amb diagnòstic d’infecció per SARS-CoV-2 després de rebre la primera dosi completaran la pauta als sis mesos.

tracking