SEGRE

FEMINISME EFEMÈRIDE

Lleida adapta el 8-M a la crisi

Entitats feministes treballen en un programa que inclourà tallers, col·loquis i concentracions || Dones Lleida aposta per una manifestació, malgrat les recomanacions de Sanitat

Dos marxes per celebrar el Dia de la Dona - La ciutat de Lleida va commemorar l’any passat el Dia Internacional de les Dones amb dos manifestacions que van efectuar gairebé el mateix recorregut amb mitja hora de diferència. La marxa convocada p ...

Dos marxes per celebrar el Dia de la Dona - La ciutat de Lleida va commemorar l’any passat el Dia Internacional de les Dones amb dos manifestacions que van efectuar gairebé el mateix recorregut amb mitja hora de diferència. La marxa convocada p ...MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les organitzacions feministes de Lleida ja estan treballant en el programa d’actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona del 8 de març, que inclourà tallers, xarrades i fins i tot manifestacions marcades per les restriccions de la pandèmia. El col·lectiu Marea Lila concentrarà totes les activitats a la plaça Sant Joan, on està prevista la celebració de col·loquis sobre el dret a l’avortament voluntari i l’emprenedoria femenina, actes que estaran oberts a tot el públic.

L’entitat, que també secunda la vaga laboral, substituirà l’habitual manifestació per una concentració que començarà a les 17.00 hores per “reivindicar una igualtat efectiva de drets al món laboral, però també per visibilitzar la tasca que duen a terme les dones en l’àmbit de la llar”, van explicar a SEGRE des de Marea Lila, alhora que van destacar que “posarem marques al terra de la plaça per poder mantenir així la distància de seguretat”. Per la seua part, Dones Lleida, que forma part de la cordinació del 8-M, està estudiant un programa d’actes que tindrà la plaça Víctor Siurana com a escenari principal, amb taller d’autodefensa, diverses sessions de micro obert i dinar de germanor de tàper.

Consideren que el Codi Penal ja considera punible tot acte realitzat sense el lliure consentiment

Encara que el ministeri de Sanitat recomana que el Dia Internacional de la Dona no se celebrin manifestacions davant de l’actual situació epidemiològica, Dones Lleida preveu convocar una marxa que sortirà des de la plaça Victor Siurana a les 18.00 hores.

A Madrid, després de la polèmica suscitada l’any passat per les massives manifestacions que es van celebrar el dia 8 de març en nombroses ciutats pocs dies abans que es decretés el confinament domiciliari, el delegat del Govern ja va anunciar que prohibirà totes les convocatòries en aquesta ciutat que tinguin una previsió superior a cinc-cents assistents.

El CGPJ s’oposa per unanimitat a la llei del ‘només sí és sí’

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjar per unanimitat els dos eixos fonamentals de l’avantprojecte de llei de garantia de la llibertat sexual, coneguda com a llei del només sí és sí, la redacció del consentiment exprés i la supressió de la distinció entre abús i violació. L’òrgan de govern dels jutges va aprovar ahir l’informe sobre el text del ministeri d’Igualtat per reformar la tipificació dels delictes sexuals, un dictamen crític –però no vinculant– que arriba després de quatre mesos de deliberacions i s’oposa a l’esperit de la norma.

Entre els punts que qüestiona el CGPJ hi ha el de la definició de consentiment, clau quant a l’avantprojecte. El problema que planteja sobre això no és conceptual, sinó de prova.

“S’estarien alterant de manera substancial les normes sobre la càrrega de la prova en el procés penal, amb risc d’afectació del principi de presumpció d’innocència”, adverteix l’informe. A més, el CGPJ considera que el Codi Penal vigent ja contempla com a punible tot acte de caràcter sexual realitzat sense el lliure consentiment del subjecte passiu i considera “innecessària” la definició que es fa a l’avantprojecte dissenyat per Igualtat.

De la mateixa manera, apunten que aquesta redacció “no aconseguirà evitar la victimització secundària” perquè “farà girar els interrogatoris cap a la manera en què la víctima sol prestar consentiment sexual per poder determinar l’abast de les circumstàncies concurrents”.

Aquesta postura de l’òrgan de govern dels jutges va causar la reacció de Podem, que va qualificar l’informe de “regressiu”. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va fer un tuit prometent que la llei tirarà endavant igualment, i la secretària d’Estat d’Igualtat, Victoria Rosell, va afirmar que l’obligació del Govern central és “seguir endavant”, complir els convenis i la legislació internacional, perquè “sembla que el CGPJ és l’únic òrgan que no promou aquest compliment”.

En declaracions als mitjans, Rosell va recordar com els sectors conservadors de l’òrgan judicial van actuar també contra la llei de prevenció de la violència de gènere o el matrimoni igualitari. Va recordar casos en els quals la víctima d’una agressió sexual, citant el cas de la manada de Manresa, estava inconscient i per tant els agressors només van ser condemnats per abús.

Per aquesta raó, segons Rosell, és vital definir aquest consentiment.

tracking