SEGRE

ESNOTICIA

L'hospital Arnau torna a tenir tots els quiròfans funcionant al cent per cent

Gràcies al progressiu descens de malalts de coronavirus que són a l'UCI

Personal del CAP de Cappont planifica la vacunació a domicili.

Personal del CAP de Cappont planifica la vacunació a domicili.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'hospital Arnau de Vilanova porta una setmana amb l'activitat quirúrgica al 100%, després que durant la pandèmia hagi hagut de suspendre operacions no urgents en quatre ocasions durant unes setmanes a causa de la gran pressió assistencial. Ara les torna a reprogramar a l'haver-hi menys pacients crítics amb coronavirus.

L’hospital Arnau de Vilanova ha tornat a recuperar per cinquena vegada en gairebé un any de pandèmia l’activitat quirúrgica al 100%. Segons van explicar fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, va ser el dijous 18 de febrer, quan tots els quiròfans ja van funcionar al complet.

De fet, aquell mateix dia, la renovada sisena planta per a pacients semicrítics i crítics de Covid es va tancar, al baixar el nombre d’hospitalitzats greus. Tot i així, “qualsevol repunt de pacients crítics faria que es tornés a obrir”, van precisar.

Ahir hi havia catorze pacients a l’UCI per coronavirus, un més que el dia anterior; quatre més a la del Santa Maria, dos més; i tres a la Clínica Mi NovAliança, un menys, per la qual cosa hi ha 21 pacients greus amb Covid..

L’Arnau va tancar el 2020 amb unes 650 intervencions quirúrgiques no urgents pendents de reprogramar després de ser ajornades des de l’inici de la pandèmia. Eren les mateixes que l’octubre passat perquè a final d’aquell mes es va iniciar la tercera onada a Lleida, la qual cosa va interrompre la recuperació de l’activitat, i posteriorment va passar el mateix amb la quarta.

Encara que en els curts períodes en què la Covid ha estat sota control l’hospital va poder reprogramar intervencions pendents, les últimes onades han obligat a suspendre’n més, amb la qual cosa el balanç final de l’any seguia sent de 650 d’ajornades. En aquesta última onada, es van desprogramar fins un 40 per cent de les operacions, que s’han recuperat segons la disponibilitat de llits i de personal, ja que hi havia anestesistes que van haver d’atendre malalts de Covid a les UCI.

Al pla de Lleida, ahir hi havia 152 hospitalitzats amb coronavirus, tres més, dels quals 62 eren a l’Arnau, catorze al Santa Maria, 71 als centres privats i 5 a l’hotel Nastasi. Al Pirineu n’hi havia cinc menys, amb divuit.

L’Arnau té unes 650 operacions pendents del 2020 per les últimes quatre onades de la Covid

La velocitat de propagació va pujar a un 1,07 al pla, a 1,45 al Pirineu i a 1,03 a Catalunya, on hi havia 38 ingressats menys (1.786) i 7 crítics menys (562). A Lleida s’han administrat 5.335 primeres dosis de vacuna i 57 de segones.

Les persones menors de cinquanta-cinc anys que hagin tingut coronavirus només rebran una dosi de la vacuna sis mesos després d’haver passat la infecció. Així ho ha determinat la Comissió de Salut Pública amb representació de tots els territoris de l’Estat argumentant que “la gran majoria de les persones infectades produeixen anticossos neutralitzants i estimulen la inducció de resposta de cèl·lules T”; a més, el nombre de casos amb reinfecció documentada “és molt baix en els sis mesos posteriors al diagnòstic d’infecció”.

La quarta actualització de l’Estratègia de Vacunació també assenyala que els menors de 55 anys que s’han infectat després de la primera dosi rebran la segona als sis mesos. L’informe demana que es respecti el “principi de solidaritat” per vacunar primer la gent gran amb les vacunes més eficaces.

Després de les residències, del personal sanitari, els grans dependents i els de més de vuitanta anys, es vacunaran les persones d’entre 70 i 79 anys i els de 60 a 69 anys. A continuació rebran les vacunes els menors de seixanta anys en risc alt de Covid-19 greu i després les persones d’entre 56 i 59 anys.

La comissió indica que ha definit aquests grups “en previsió de més disponibilitat de dosis de vacunes el segon trimestre de l’any”. També especifica que després de vacunar els col·lectius essencials serà el torn de la població general d’entre 45 i 55 anys amb la d’AstraZeneca.

Així mateix, fonts de l’ICS a Lleida van explicar que aquesta setmana “començarem a vacunar pacients trasplantats, dialitzats i immunodeprimits de l’hospital Arnau de Vilanova”. A més, el departament de Salut vacunarà els cuidadors de persones amb malalties rares, sobretot aquelles que estan a càrrec de nens, com ja es fa amb els cuidadors de la gent gran. Salut assenyala que “són una peça clau per protegir els més vulnerables”.

Mor una dona de menys de seixanta anys per Covid

Salut va notificar ahir la mort per Covid d’una dona d’entre 50 i 59 anys a la regió sanitària de Lleida, mentre que a Catalunya va informar de 22 decessos. El pla de Lleida va registrar 97 contagis; el Pirineu, 16; i tot Catalunya, 1.614. El risc de rebrot va pujar un punt a Ponent, amb 287; 31 al Pirineu, amb 615, i va baixar set punts a Catalunya, amb 269.

tracking