SEGRE

COMERÇ LABORAL

“A les botigues estem a primera línia”

Concentració de treballadors del comerç per reclamar una pujada de sou com a “premi” per estar “al peu del canó” durant la pandèmia || UGT i CCOO reivindiquen que són “essencials”

Representants de treballadors del comerç es van concentrar ahir a la plaça Sant Joan.

Representants de treballadors del comerç es van concentrar ahir a la plaça Sant Joan.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Amb aquests sous, ni per ous.” Aquest és un dels cartells que lluïen ahir una trentena de representants dels treballadors del sector del comerç a Lleida que es van concentrar ahir a la plaça Sant Joan, convocats per UGT i CCOO, per reclamar un “conveni digne”. Es reivindiquen com un col·lectiu “essencial”, que ha estat a les botigues treballant “a primera línia” des de l’inici de la pandèmia, de manera que consideren que han de ser recompensats amb una pujada salarial, que de moment la patronal no accepta. Destaquen que han estat “al peu del canó” i que no se’ls ha reconegut la seua dedicació.

El conveni del sector està caducat des de l’any 2020 i els sindicats negocien el nou amb la Federació de Comerç (FeCOM). Afirmen que s’han reunit en reiterades ocasions i que sempre han rebut “un no per resposta” davant de la demanda d’increment salarial. La seua primera proposta va ser un increment de l’1% del salari l’any 2020, però va ser rebutjada per la patronal. La segona va ser un 2% per al 2021, però tampoc van aprovar aquesta proposta.

Carme Valls, secretària d’Organització de la UGT-FeSMC de les Terres de Lleida, va dir que “els treballadors del comerç no es poden quedar amb el sou congelat”. “Han estat a primera línia de foc durant tota la pandèmia i no pot ser que no se’ls reconegui amb una pujada salarial digna. Al sector alimentari no poden dir que ha anat malament i a la resta no ha estat tan dolent com ens volen fer veure perquè les vendes online han superat molt les expectatives”, va destacar. Valls creu “imperdonable que no acceptin aquesta pujada mínima” i va detallar que “estem parlant d’un augment de sou d’entre 8 i 12 euros al mes”.

Manuel Romero, de Comissions Obreres, va recalcar que “els treballadors que han estat al peu del canó en moments de pandèmia en què pràcticament no hi havia ni mesures de seguretat, per la qual cosa aquest és el moment perquè tinguin aquest premi”. “La venda en línia també ha de suposar un premi per als treballadors de les botigues físiques, perquè són els que realment són allà; els clients es proven els productes i després els compren a través de la xarxa perquè la mateixa botiga els ofereix amb un 10 o 15% de descompte. La feina la té la botiga física, però ven menys i al final acabaran desapareixent”, va assenyalar. Tanmateix, també va aprofitar per afegir que encara lluiten perquè zones com l’Eix Comercial “tinguin vida”.

Per aquest motiu, i davant la mobilització, els sindicats no descarten noves mobilitzacions i esperen que la Fecom “reflexioni”.

La Fecom diu que l’activitat està “minvada”, però negociaran

La secretària general de la Fecom, Maria Rosa Armengol, va afirmar que ja s’havien citat amb els representants sindicals a una nova reunió al març per continuar negociant el conveni. “Ens vam donar marge per veure com evolucionen les coses, la pandèmia i l’activitat comercial, que van lligades”, va indicar, i va remarcar que “la situació és complicada perquè mentre hi hagi restriccions, l’activitat està cada vegada més minvada”.

tracking