SEGRE

L'ajuntament de Lleida talarà finalment l'arbre de la plaça Sant Joan

Argumenta informes que recomanen treure'l per un risc "molt probable" de caiguda, enfront la proposta d'Ipcena que demanava ancorar-lo

El portaveu d’Ipcena es va enfilar a l’arbre perquè no el talin.

El portaveu d’Ipcena es va enfilar a l’arbre perquè no el talin.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos informes que la Paeria va encomanar per avaluar el vigor, l'estabilitat i l'estat fisiològic de l'arbre de l'espècie Melia Azederach de la plaça Sant Joan, per determinar si era convenient o no talar-la, han establert que és necessari eliminar l'exemplar, ja que el risc de fractura o caiguda és "molt probable".

Segons l'ajuntament, els estudis, encomanats al Grupo Eulen i a Doctor Arbol, i que complementen l'informe elaborat pels serveis municipals de Jardineria, han realitzat proves diagnòstiques de resistografia en diferents punts de la base de l'arbre i determinen que presenta defectes que són molt greus, que han provocat alteracions en la base, generant una inclinació que posa en risc als vianants pel perill de fractura.

Aquest perill, juntament amb el fet que l'arbre sigui jove (determinen que porta plantat uns 13 anys) desaconsellen fer un ancoratge, segons els dos informes, que recomanen substituir-lo per un nou exemplar "que tingui garanties de longevitat segura". La conclusió de recomanació de tala imminent i prioritària per risc d'accident són, doncs, coincidents entre els serveis tècnics municipals i els dos informes independents encarregats per la regidoria.

L'ajuntament ha informat que els serveis municipals de Jardineria procediran a la tala d'aquest exemplar en els pròxims dies. En el mateix emplaçament s'hi plantarà nou arbrat adaptat a les condicions particulars del subsòl de la plaça Sant Joan, dins del projecte de remodelació verda d'aquest espai, que preveu plantar-hi més d'una vintena d'arbres el pròxim hivern.

Ipcena proposava podar i ancorar l'arbre

L’entitat ecologista Ipcena va proposar aquest dimarts a l’ajuntament dur a terme un seguit d’actuacions a l’arbre de la plaça Sant Joan, l’únic que hi ha en aquest emplaçament, per assegurar-ne l’estabilitat i evitar així que el talin, com finalment farà la Paeria.

L’entitat va assenyalar que, basant-se en els informes elaborats per una empresa especialitzada en el manteniment d’arbres, retirar la mèlia “és una decisió política i administrativa”, ja que l’estudi que van encarregar ells assegura que “l’opció d’ancorar l’arbre és factible

tracking