SEGRE

ESNOTICIA

La soca britànica del virus, present a Lleida en el 80% dels contagis

En menys d'una setmana s'ha doblat, mentre que a Catalunya són el 60% dels casos || Dels 18.000 membres de les meses el 14-F, només 37 van donar positiu

Imatge d’ahir d’un control dels Mossos d’Esquadra a l’entrada a la Val d’Aran des de França.

Imatge d’ahir d’un control dels Mossos d’Esquadra a l’entrada a la Val d’Aran des de França.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 80% dels nous contagis de Covid-19 a Lleida ja són de la variant britànica del virus, segons va confirmar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, de forma que en menys d’una setmana la seua presència s’ha doblat, ja que dijous passat aquesta soca dominava en el 40% dels casos. A Catalunya, aquesta variant coneguda com B.1.1.7. també és predominant amb el 60% de les noves infeccions.

“Aquesta soca no genera més gravetat, però preocupa perquè és més transmissible, o sigui que més persones podrien ingressar en un hospital”, va assenyalar Argimon, malgrat que va afirmar que “de moment aquesta tendència no l’estem veient”.

Segons el departament de Salut, s’han detectat 17 casos més de Covid a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran i 56 casos a la de Lleida, on la incidència més elevada del virus és al Pla d’Urgell, amb 99 casos l’última setmana, 67 a Mollerussa. “Si a Lleida la soca britànica està en el 80% dels contagis, el més segur és que la gran majoria dels de Mollerussa siguin d’aquesta variant”, va apuntar Argimon a preguntes d’aquest diari, i va afegir que “no seqüenciem totes les proves, ja que l’objectiu és veure com evolucionen les soques”.

Va descartar afirmar si a Lleida s’ha detectat la presència d’altres variants. “Els casos de les soques sud-africana i brasilera a Catalunya es poden comptar amb els dits de les mans, per la qual cosa no direm on s’han detectat, si no que veurem si agafen impuls i si la sud-africana arriba a substituir la britànica com ha passat en altres països, però a Catalunya de moment no”, va dir Argimon, que va enviar un missatge de “tranquil·litat” i va dir que les mesures de prevenció són les mateixes.

El secretari de Salut Pública va explicar que els nous contagis continuen disminuint, “encara que no d’una manera pronunciada”, i va afirmar que la incidència en el 14-F ha estat mínima. “De les 18.000 persones que formaven part de les meses electorals, 37 van donar positiu en Covid els dies següents i, en el cas d’un grup similar de població general, van ser 47 casos”, va explicar. A més, va dir que només 5 sanitaris de tot Catalunya són positius gràcies a la vacunació. Finalment, va explicar que a causa de la disminució de casos es faran més PCR als contactes estrets.

Argimon descarta ara per ara més restriccions a la Val d’Aran

Josep Maria Argimon va descartar ahir mesures més restrictives a la Val d’Aran per la seua alta incidència en el virus, de les més altes de Catalunya. “A data d’avui [ahir] no hi ha mesures de més impacte, encara”, va assenyalar el secretari de Salut Pública, i va fer referència a l’estudi del grup d’experts Biocomsc de la UPC, “que explica com es passa de dos setmanes sense contagis a una incidència elevada del virus per la interacció de persones per Nadal, que costa reduir”.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha plantejat tancar escoles i restringir més la mobilitat. De fet, es fan més controls i ahir els Mossos en van fer un a la frontera amb França.

Segons ACN, la majoria de conductors francesos van argumentar desconèixer les restriccions i van haver de tornar.

tracking