SEGRE

LLEIDA

El descens dels contagis fa caure un 30% en un mes els hospitalitzats a Lleida

Els centres sanitaris de Ponent tenen 121 ingressats i a les UCI n'hi ha 17, un 56% menys que a inicis de febrer || La tendència a la baixa de malalts crítics es trenca a Catalunya i tornen a pujar

Infermeres del CAP de Cervera van acudir a un centre educatiu a vacunar-ne els docents.

Infermeres del CAP de Cervera van acudir a un centre educatiu a vacunar-ne els docents.COILL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 121 persones romanien ahir hospitalitzades per Covid-19 a la regió sanitària de Lleida, un 30% menys que fa un mes, quan eren 174. A més, el 5 de febrer hi havia 39 persones a l’UCI, mentre que ahir eren 17, un 56% menys. Tanmateix, hi ha uns altres 17 crítics per altres patologies i set d’aquests ja no tenen coronavirus, però continuen a l’UCI per complicacions derivades de la Covid.

El descens d’ingressats –són tretze menys que el dia anterior– s’atribueix, en part, al fet que el centre sociosanitari Nadal Meroles ja no té malalts amb coronavirus, segons van informar fonts de Salut, i que bona part dels 32 usuaris encomanats durant el brot que es va detectar fa unes setmanes al sociosanitari DomusVi Terraferma, a Alpicat, ja han superat la infecció. A més, la immunització a les residències ha provocat que ja gairebé no hi hagi contagis (vegeu la pàgina 13).

D’altra banda, també hi influeix la disminució de nous infectats. En les últimes dos setmanes es van registrar a Ponent un total de 975 casos, mentre que en els 14 dies anteriors al 5 de febrer havien estat 1.991.

Els nous contagis han baixat a la meitat al pla en un mes, dels 1.991 als 975 actuals

Salut confia que a l’abril arribin moltes més dosis per fer una vacunació massiva a la població

Quant a la situació hospitalària a Catalunya, ahir van pujar els ingressats a l’UCI per primera vegada des del 22 de febrer, amb 18 més que dimecres i un total de 522. Tot i així, en un mes han baixat en un 25%, ja que el 5 de febrer eren 702. Ahir hi havia 1.605 hospitalitzats, 32 menys.

Així mateix, es van registrar 1.359 casos arreu de Catalunya, 80 a Ponent i 22 al Pirineu, i es van notificar 29 morts, cap a Lleida. La velocitat de contagi (Rt) es va mantenir en 0,92 a Catalunya, va pujar a un 0,96 al pla i va baixar a 0,75 al Pirineu, mentre que l’índex de rebrot era de 221 punts (-3) a Catalunya, 261 (+7) al pla i de 338 (-16) al Pirineu.

D’altra banda, els centres escolars de Lleida es mantenen amb 58 classes confinades i 1.432 alumnes i docents estan en quarantena, 27 menys.

Un total de 36.825 persones de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, mentre que fa un mes eren 13.595, motiu pel qual durant aquest mes de febrer se n’han administrat a més de 23.000 persones. A més, 13.858 ja tenen les dos dosis i estan pràcticament immunitzades contra la malaltia (cal passar alguns dies des de la segona administració). Són el 3,2% dels 430.127 habitants de la província. Arreu de Catalunya, 541.425 persones han rebut la primera dosi i 195.637, la segona.

Entre els col·lectius que estan gairebé immunitzats hi figuren els usuaris i empleats de les residències i els sanitaris que treballen en primera línia amb pacients.

A més, la campanya de vacunació està bastant avançada entre el personal essencial, pel que fa a l’administració de la primera dosi de la de AstraZeneca, destinada a persones d’entre 18 i 55 anys. Entre aquests col·lectius hi ha mossos d’esquadra, policies locals, farmacèutics, personal de presons, fisioterapeutes, bombers, psicòlegs, optometristes, odontòlegs, podòlegs, logopedes, veterinaris i professors i personal dels centres educatius.

Paral·lelament, s’estan administrant les dosis de Pfizer i Moderna a grans dependents i als seus cuidadors, així com els dependents de grau I i II i majors de 80 anys. Després es continuarà amb la resta de població d’alt risc (persones que tenen indicada la vacuna de la grip), que són unes 100.600 a Lleida, però prioritzant les persones d’entre 70 i 79 anys; de 60 a 69 i menors de 60 de risc.

Així mateix, també s’estan vacunant els malalts trasplantats, els dialitzats i els immunodeprimits.

La previsió del departament de Salut és que a partir del mes d’abril arribin moltes més dosis de vacunes, i aleshores s’obriran grans espais a les ciutats per poder vacunar de manera massiva.

A Lleida, per exemple, s’utilitzaran equipaments públics de la mateixa manera que es fa durant la vacunació de la grip, com ara pavellons i centres cívics, entre d’altres.

tracking