SEGRE

ESNOTICIA

Uns 70.000 lleidatans s'han infectat

Gairebé el doble dels 35.800 confirmats amb proves, ja que han estat asimptomàtics

Imatge d’un crematori de Girona amb morts per Covid.

Imatge d’un crematori de Girona amb morts per Covid.EUROPAPRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A l'entorn d'uns 70.000 lleidatans s'han infectat de coronavirus durant el primer any de pandèmia a la província, després que el 9 de març del 2020 Salut confirmés el primer cas a Castellserà. La pitjor dada del balanç la constitueixen els 724 morts. A més, 3.300 persones han estat hospitalitzades i 426 han estat a l'UCI.

Lleida va registrar oficialment el primer positiu per coronavirus el 9 de març de 2020. Va ser una veïna de Castellserà que havia participat en un viatge de l’Imserso a Benidorm.

Des d’aleshores, el balanç de Salut indica que s’han infectat un total de 35.792 lleidatans. Aquesta és la xifra confirmada per proves, però la real és aproximadament el doble, uns 70.000, un 16% de la població total, ja que al voltant de la meitat dels encomanats són asimptomàtics i desconeixen que han passat la infecció.

El cap del servei de Vigilància Epidemiològica de Salut a Lleida, Pere Godoy, indica que així ho constaten els estudis de seroprevalença que calculen el percentatge de la població que té anticossos del virus.

Sobre la situació actual de la pandèmia a Lleida, considera que la vacuna està tenint “un impacte molt positiu”, com ja es pot comprovar a les residències, però avisa que encara està lluny de ser controlada. Assenyala que cal veure quin serà l’efecte de les noves soques del virus i alerta contra “la falsa sensació de seguretat” de pensar que amb les vacunes ja estarà tot solucionat.

Molts pacients són atesos virtualment i n’hi ha centenars que esperen per a una operació

Malgrat l’abundància d’asimptomàtics, són molts els que han passat aquesta malaltia de forma greu i els morts es compten per centenars (vegeu el desglossament lateral). Godoy indica que al marge del risc més gran que representa tenir una edat avançada, determinades malalties cròniques, com cardiopaties o insuficiència respiratòria, són factors de risc, així com el tabaquisme o l’obesitat.

Respecte al total de contagiats acumulats registrats per Salut, 30.294 corresponen a la regió sanitària de Lleida, després que ahir es confirmessin 106 casos més i 5.498 a la del Pirineu, que en va sumar 24. Al llarg d’aquest any, uns 15.000 tenien entre 0 i 39 anys; uns altres 15.000 entre 40 i 69 anys, i més de 5.000 tenien més de 70 anys. Més de la meitat eren homes.

A la primera onada i fins a l’1 de juliol, es van infectar 4.000 persones; a la segona i fins al 12 d’octubre, van ser 10.800; a la tercera i fins al 5 de desembre, poc més de 8.700, i a la quarta, 11.700. Destaca que en el moment més àlgid de la pandèmia és quan es van detectar menys casos, ja que llavors gairebé no es feien proves.

D’altra banda, la pandèmia ha canviat dràsticament l’atenció als pacients i als ambulatoris més de les meitat de les visites als CAP de Lleida ja no són presencials. A més, el 2020 va tancar amb 650 intervencions quirúrgiques pendents i són desenes les persones que esperen per fer-se proves o anar a l’especialista. Així mateix, s’intenta que l’educació en les etapes de menys edat sigui presencial –a Lleida hi ha 59 classes i 1.477 confinats–, malgrat que des de demà tornen part dels universitaris a fer classes teòriques a la facultat.

3.300 s’han curat després de ser ingressats i 426 van estar greus El SARS-CoV-2 s’ha emportat 724 vides de les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu des del 17 de març del 2020, quan va morir la primera persona confirmada per Covid, un veí d’Oliana –Salut va notificar ahir una defunció menys, segurament per una actualització de dades. Tot i així, segons l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya de Salut són 731 els morts, dels quals 395 eren homes i 336, dones. Per edats, 644 tenien més de 70 anys; 85, entre 40 i 69 anys, només una persona tenia entre 30 i 39 i recentment va morir un jove de 24 anys de Bellpuig amb patologies prèvies.

El virus ha provocat la mort de 724 lleidatans Un total de 3.300 lleidatans han rebut l’alta hospitalària durant aquest últim any després d’ingressar pel coronavirus, 2.866 al pla de Lleida i 434 al Pirineu. Segons les dades de Salut corresponents al 2 de març, 2.260 persones han ingressat a l’hospital Arnau de Vilanova i 424 han rebut l’alta després de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI), 299 a la de l’Arnau.

Tant aquest hospital com el Santa Maria han hagut d’ampliar la capacitat de llits per a crítics, ocupant, per exemple, els quiròfans. Durant la primera onada hi va arribar a haver 52 persones amb suport respiratori, però en aquesta última onada es va arribar al rècord de 56 malalts.

tracking