SEGRE

Per què els nens no estan (ni estaran fins el 2022) al pla de vacunació

Per què els nens no estan (ni estaran fins el 2022) al pla de vacunació

Per què els nens no estan (ni estaran fins el 2022) al pla de vacunacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Són els últims en el pla de vacunació, i sembla que va per llarg: la comunitat mèdica i científica no dubta que també als nens i adolescents els arribarà el seu torn, però hauran d’esperar fins que hi hagi resultats sobre l’eficàcia dels antídots en ells. I això podria no succeir abans de 2022.

L’estratègia dissenyada al desembre pel Grup de Treball Tècnic de Vacunació COVID-19 ja ha definit 9 dels 15 grups que contempla, l’últim d’ells el dels malalts d’alt risc aquesta mateixa setmana, però els menors continuen sense estar ni se’ls espera.

I és que a la falta encara d’evidència científica s’uneixen els dubtes sobre la capacitat de les vacunes per evitar la transmissió i sobre el paper que juguen els menors en la propagació dels contagis. L’estratègia el deixa ben clar: nens i adolescents no poden considerar-se ara per ara grups prioritaris.

A Espanya hi ha 7,3 milions de menors de 18 anys. Els experts consultats per Efe coincideixen: a ells també els tocarà, però sens dubte coparan el 30 % de la població que no estarà immunitzada per a finals d’estiu, si és que es compleix l’objectiu comú europeu de vacunar el 70 % dels ciutadans abans de tardor.

Només aquells amb certes patologies podrien ser immunitzats abans. El prudent és no posar una data per a la resta, però tot apunta a què, almenys els menors de 12 anys, no podran rebre la seua injecció fins 2022.

LA MORTALITAT EN NENS "ÉS UNA RARESA"

El procés de vacunació tenia que començar pels més vulnerables, com de fet s’està fent des del passat 27 de desembre, diuen sense dubtar Francisco Álvarez, coordinador del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP), i Pablo Aldaz, portaveu de vacunes de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (Semfyc).

Així ho fixa l’estratègia, que es vertebra sobre criteris etaris per prioritzar els grups diana. A més edat, més risc: el percentatge d’hospitalitzacions i defuncions de persones encomanades augmenta amb els anys, assolint a Espanya un 33,3 % i 14,7 % en majors de 79, respectivament, segons dades de l’Institut de Salut Carles III.

Al contrari, la població infantil i adolescent representa un 10 % dels casos de covid, el 0,4 % de les hospitalitzacions i menys del 3 per mil de les morts: des del 10 de maig, han mort a Espanya 32 menors de 15 anys (17 d’ells tenien menys de 2; 11 estaven en el grup de 5 a 14 i 4 en el de 2 a 4 anys). "La mortalitat en nens és una raresa", abunda Aldaz.

tracking