SEGRE

ESNOTICIA

La desesperant espera de les vacunes

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

I a mi, quan em toca vacunar-me contra la Covid-19? Aquesta és la pregunta que cada vegada es fan més persones, sobretot d’edat avançada, ja que continua sense haver-hi un calendari concret de vacunació perquè tampoc hi ha una previsió exacta de l’arribada de les vacunes. “Primer hem de saber les dosis que hi haurà per fer una previsió”, va afirmar aquesta setmana el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Un dels problemes és la inquietud que genera entre les persones majors de vuitanta anys –i entre els seus familiars– el fet de no saber quan rebran la dosi, mentre que altres que coneixen sí que han estat vacunades. I moltes vegades entre les primeres hi ha persones de més edat que entre les segones. El ritme d’immunització depèn dels pacients que té cada CAP, ja que les vacunes arriben directament a cada ambulatori. Per exemple, aquesta setmana a Lleida es van repartir 1.568 dosis de Pfizer, també en van arribar 600 de Moderna i 3.615 d’AstraZeneca.

La preocupació és tal que els centres han demanat als pacients que deixin de trucar per saber quan se’ls vacunarà. La raó és senzilla: no se sap, ja que ni Pfizer ni Moderna ni AstraZeneca estan complint l’entrega de vacunes.

De fet, AstraZeneca va anunciar ahir que donarà menys d’un terç del compromès aquest trimestre, però Salut confia a augmentar el ritme a l’abril amb les de Janssen. Un altre problema és que la d’AstraZeneca només es pot administrar fins als 55 anys, la qual cosa ha obligat a avançar el torn del personal essencial.

Tot i així, s’està vacunant dependents de grau III, II i I, majors de 80 anys, els que estan en un programa d’atenció domiciliària i pacients trasplantats, dialitzats i immunodeprimits amb Pfizer i Moderna. A més, ara tocaran les segones dosis a aquests col·lectius, per la qual cosa se citaran menys persones per a la primera.

“Estem preocupats”, va assenyalar Dolors Arderiu, coordinadora de la Gent Gran de Lleida, i Jacinto Pernia, president dels jubilats de Pardinyes. “Crèiem que ja ens tocava però veiem que s’està retardant i la gent no para de preguntar, tant al CAP com a nosaltres, quan serà el seu torn”, va explicar Pernia.

De fet, Arderiu va destacar que són molts els que estan pendents del telèfon per programar-los la vacunació, ja que després d’un any “tancats i sense veure la família, s’està fent molt dur”. Va assegurar que hi ha persones medicant-se per depressió.

“Hi ha dies que no m’aixecaria”, va apuntar Pernia, però va dir que la clau és “pensar en positiu” per no enfonsar-se i aprofitar el temps amb el que es pugui, per exemple, fent passejos. “Tots tenim moltes ganes de tornar a jugar a cartes, al dòmino i fer tertúlia.” Tanmateix, tots dos van coincidir que, una vegada vacunats, seran les autoritats les que permetran tornar a la normalitat.

“No serà una cosa d’avui per demà.”.

De fet, fa un mes Salut confiava que la vacunació massiva podria ser a finals de juny, però ahir, la consellera, Alba Vergés, va calcular que aquell mes estarà immunitzada el 30 per cent de la població i que la vacunació massiva seria “abans de l’agost” si arriben vacunes.

“Si en aquesta última hora haguessin estat vacunats els majors de 55 anys,

es podrien haver evitat 393 ingressos”, va afirmar Argimon, que ha repetit en diverses ocasions que “no té sentit vacunar un docent de 30 anys i no un de 60”, ja que assegura que la reacció immunològica és la mateixa als 55 que als 64 anys. Per aquesta raó, tant el secretari com la consellera de Salut, Alba Vergés, van amenaçar el ministeri de Sanitat d’utilitzar la vacuna en majors de 55 anys.

Tanmateix, no s’ha pres cap decisió després dels casos de trombosi detectats en països com Dinamarca amb la vacuna d’AstraZeneca i que n’ha obligat altres a paralitzar la vacunació. Sobre aquesta qüestió, Vergés va demanar ahir “tranquil·litat” i va remarcar que se seguirà amb la campanya, encara que s’han retingut 2.000 dosis d’un lot mentre s’estudien en l’àmbit europeu aquests casos de trombosi.

En aquest sentit, la consellera va demanar que es reprengui el debat per poder administrar-la als majors de 55 anys. Segons Vergés, si es manté la vacunació, també s’hauria d’avançar en aquest sentit.

Alguns dels països que la injecten a majors de 55 anys són el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, França o Grècia. En cas que es doni llum verda a ampliar la franja d’edat, Vergés va afirmar que es començarà a citar els treballadors essencials, com cossos de seguretat i docents, per “no deixar col·lectius a mitges”.

D’altra banda, poc s’ha parlat de la vacunació dels nens i adolescents, ja que gairebé no s’han fet assajos amb les vacunes. Segons assenyala la comunitat científica, els resultats sobre la seua eficàcia no arribarien fins al 2022 i només aquells amb certes patologies podrien ser immunitzats abans.

«Crec que em vacunaran al maig, però ja estic pendent del CAP» “No he passat la Covid i vull vacunar-me per estar tranquil·la i poder estar d’una vegada amb amb la meua família, perquè des de fa un any ja no ens reunim cada diumenge i gairebé no veig els meus nets. Pràcticament hem estat un any sense sortir de casa i, amb el meu marit, tenim ganes de fer vida normal.

Tota aquesta situació s’està allargant molt i veiem que la campanya de vacunació s’està retardant. De fet, crec que ni a mi ni al meu marit no ens tocarà fins al mes de maig, però inconscientment estic pendent del telèfon per si ens truquen del CAP.

De tot el que està passant, una de les coses que més ens preocupen és la desinformació per saber quan ens tocarà, tenint en compte que les farmacèutiques no entreguen les dosis promeses. Veiem certa improvisació i falta de gestió i planificació per part de la Unió Europea i ha de fer complir amb els contractes.”.

Distribució ingressats UCI per edats La majoria dels ingressats per Covid a les UCI de Catalunya tenen de 56 a 78 anys. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, els pacients de més de 55 tenen set vegades més probabilitats d’anar a l’UCI i dos-centes vegades més de morir que els de 35 a 44 anys. Per aquesta raó, Salut exigeix que la vacuna d’AstraZeneca, limitada pel ministeri de Sanitat fins als 55 anys per falta de assajos en una edat superior, pugui administrar-se fins als 65.

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.SEGRE

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.

Vacunació a persones dependents a domicili a Lleida.SEGRE

tracking